Начин на приготвяне
Поставете на котлона тавичка за паеля (може и тиган, ако не разполагате с такава тава) с диаметър 30 см. Загрейте в нея зехтина и патешката мас и сложете лука - настърган, да се запържи.
Добавете доматите и чесъна - също настърган, и бъркайте 2-3 минутки на умерен огън.
Към софритото налейте водата и посолете. Сипете куркумата, шафрана и половината от розмарина /ако ползвате клонка, накълцайте малко от листенцата/ и усилете огъня, изчаквайки да закъкри.
Към врящата течност сипете ориза, разпределяйки го равномерно по цялото дъно. Без да бъркате, оставете да ври така на силен огън 5 минути, след това намалете огъня до слаб.
Обезкостете патешките бутчета и нарежете или накъсайте месото на парченца, без да премахвате кожата.
Разпределете мръвките върху ориза и гответе до абсорбиране на течността, около-15 минути. Оризът задължително трябва да остане ал денте.
Ако ползвате артишок от консерва, сложете цели главички от него върху паелята и покрийте с чиста кърпа за 5-10 минути.
При положение че разполагате със свеж артишок, трябва да го почистите и крехката сърцевина да поръсите с малко зехтин и сол. Сложете в микровълнова фурна за около 2-4 минути и ще е омекнал и напълно готов, за да го прибавите към паелята, когато вече се е задушила. Поръсете останалия розмарин отгоре, или ако ползвате прясна клонка я сложете върху паелята.
Поднесете с резени лимон и се насладете на това бързо и лесно ястие.
Добър апетит!
Забележки:
Количествата продукти са за точните мерки тавичка, защото оризът задължително трябва да бъде на тънък пласт, за да останат зрънцата разделени и да се получи истинска паеля.
За повече порции би било трудно да се приготви на котлон, тъй като тавата ще трябва да е по-голяма, а котлон с такъв диаметър няма в едно нормално домакинство.
Знаем, че оригиналната паеля се прави на уред, наречен паейеро, който е на газ и разпределя равномерно топлината на огъня по цялата тава, но такъв в България е трудно да се намери. Паелята става повече от чудесна и на огън. Аз ви предлагам този лесен вариант на котлон, защото е най-достъпно и лесно и резултатът си е напълно автентичен.
Коментари