Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Точеница с топено сирене

Точеница с топено сирене

ГАЛЯ ДУМАНОВАГАЛЯ ДУМАНОВА
Мастър Шеф
2261k3041k7
Точеница с топено сирене
Снимка: ГАЛЯ ДУМАНОВА
1 / 4
08/01/2024
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
8
"Усукана питка, усуканица, точеница, усукан тутманик - става въпрос за една и също мега вкусотия от рецептите на баба"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 300 мл
  • яйца - 2 бр.
  • олио - 3 с.л.
  • кисело мляко - 1/3 ч.ч.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • масло - 30 г
  • мая - 1 кубче (42 г)
  • брашно - 700 г София Мел класик
  • топено сирене - 300 г
  • масло - 50 г
  • сусам - 1 с.л.
  • олио - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтварям маята, захарта и малко брашно в хладкото мляко и оставям да втаса 3-5 минути.

Добавям яйцата, олиото, киселото мляко и солта в пресятото брашно, като 1 жълтък оставям за намазване на витата питка.

Измесвам с брашно до получаването на меко тесто, което лепне леко, и го намазваме с олио.

Оставям 20-30 минути в покрита купа да втаса.

Разделям на две, като всяка една топка се разточва на тънка кора с дебелина 0.5 см, поръсва се с предварително нарязано на малки кубчета топено сирене и се намазва с разтопено масло.

Кората се навива, а двата ѝ края се усукват в различни посоки. Всяка една усуканата кора се навива около другата.

Вече подредената точеница се оставя да втаса 15-20 минути на стайна температура, намазва се с жълтък и се поръсва със сусам.

Печем усуканата питка в предварително загрята фурна на 200°C за около 35-40 минути до златист цвят.

След изваждане от фурната точеницата се завива с кърпа за 10-15 минути, преди да се разчупи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: