Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Плосък Хляб»Тънка зеленчукова пита (Coca de verduras)

Тънка зеленчукова пита (Coca de verduras)

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k17k12
Тънка зеленчукова пита (Coca de verduras)
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 8
21/01/2024
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
6
"Прилича на пица, но не е пица... затова пък тази тънка пита с богата зеленчукова плънка е изключително вкусна"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • зехтин - 50 мл.
  • свинска мас - 50 г
  • вода - 100 - 110 мл.
  • мая - 20 г прясна
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 щипка
  • брашно - 300 г
  • Зеленчукова плънка
  • чушки - 200 г (зелена и червена)
  • лук - 100 г
  • гъби - 100 - 150 г мариновани или пресни
  • червен пипер - 1 с.л.
  • зехтин - 90 мл.
  • сол - 2 ч.л.
  • сирене - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтопете маста заедно със зехтина и охладете до 37-40 градуса.

Разтворете маята с щипка захар във леко топлата вода (37 градуса).

Смесете течностите и сипете сухите съставки - брашно и сол. Омесете гладко тесто и го разстелете на тънко с пръсти в намазнена тавичка. Ако ви е трудно с ръце, може да разточите с точилка.

Оставете да почине около 20-30 минути като пред това време си подготвите зеленчуците.

Обелете лука, почистете чушките, отцедете гъбите от маринатата и ги подсушете. Ако са цели ги нарежете на филийки.

Накълцайте лука и чушките на средно големи парчета и объркайте със червения пипер, солта и зехтина.

Покрийте тестото със зеленчуковата смес и печете около 20 минути на 200 градуса. Аз поръсих със малко сиренце, но то не присъства в оригиналната рецепта.

Сервирайте тънката зеленчукова пита топла или изстинала.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: