Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Пълнена пита от Саламанка (Coca de Salamanca)

Пълнена пита от Саламанка (Coca de Salamanca)

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Пълнена пита от Саламанка (Coca de Salamanca)
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 8
15/07/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
60 мин.
Порции
12
"Пълнена пита от Саламанка - поздрав от испанската кухня за всички нейни почитатели"

Необходими Продукти

  • Тесто
  • брашно - 650 г
  • яйца - 1 бр.
  • мая - 30 г жива
  • свинска мас - 100 г
  • бяло вино - 100 мл
  • олио - 100 мл
  • вода - 100 мл
  • захар - 2 щипки
  • сол - 1 с.л.
  • Пълнеж
  • наденички - 500 г, тънки
  • свински карета - 300 г тънко нарязани
  • яйца - 1 бр. за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загрейте на слаб огън свинската мас, водата, виното, олиото и щипките захар. Достатъчно е маста да се разтопи и се получи хомогенна смес, в никакъв случай не трябва да завира.

Ако загрятата смес от продукти е много топла, оставете леко да поизстине и тогава натрошете вътре маята, сложете леко разбитото яйце, брашното и солта и омесете гладко тесто. Поради това, че има много мазнина в него, то няма да ви лепне - освен малко в началото.

Разделете тестото на две еднакви части. Разточете едната на тънка кора с форма на правоъгълник, размерите на тавичката от фурната - 30-40 см. Положете в тавата, предварително застлана с хартия за печене.

Подредете наденичките и свинското месо. Аз използвам полузрели наденички с леко опушен аромат, а месото го пропускам понякога, но тук ви давам оригиналния вариант.

Разточете и другата част от тестото на тънко и покрийте плънката, като подвиете и запечатате краищата.

Оставете питката за 30 минути да почине и след това намажете с разбито яйце.

Печете в загрята на 180 градуса фурна за 45 минути или до златист загар.

Поднесете вкусната испанска пълнена пита от Саламанка още докато е топла.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: