Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Сладък хляб»Виенски хляб с ядки

Виенски хляб с ядки

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Виенски хляб с ядки
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
50 мин.
Порции
10
"Вкусът на виенски хляб с ядки е много балансиран и идеален за хапване както със солени ястия, така и за филийки със сладко, шоколад и други"

Необходими Продукти

  • брашно - 290 г
  • прясно мляко - 135 мл + за намазване
  • масло - 15 г
  • яйце - 1 бр.
  • мая - 17 г жива
  • сол - 1/2 ч.л.
  • захар - 20 г
  • ядки - 60 г микс (тиквено семе, слънчогледово семе, орехи, бадеми)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загрейте млякото и маслото на слаб огън, след това оставете да се охладят до 37 °C. Натрошете при тях маята, сложете захарта и разбъркайте добре.

Без да чакате да шупва маята, чукнете яйцето, сипете брашното със солта и замесете гладко тесто. Най-лесно ще ви е да омесите тестото в кухненски робот или планетарен миксер с приставка за тесто.

Когато е готово и не лепне по ръцете и работната повърхност, сложете ядките цели или нарязани на едро. Месете още около 1 минута.

Оформете обло хлебче и го сложете в правоъгълна форма за кекс, предварително намазнена или покрита с хартия за печене.

Оставете на топло да удвои обема си, като покриете с чиста кърпа.

Намажете сладкия хляб с прясно мляко и печете на 180 °C за 30-35 минути.

Извадете от формата и оставете да изстине върху решетка.

Тъй като този хляб трябва леко да сладнее, в рецептата, която следвам, пише да се намаже с малко водичка със разтворена в нея захар. Това се прави непосредствено след изваждане от фурната.

Аз обаче пропускам тази стъпка, въпрос на вкус е. Така или иначе с 20 грама захар в тестото си му е достатъчно по моя преценка, вкусът е много балансиран и идеален за хапване както със солени ястия, така и за филийки със сладко, шоколад и други.

Разкошен виенски хляб с ядки!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: