Начин на приготвяне
Загрейте млякото и маслото на слаб огън, след това оставете да се охладят до 37 °C. Натрошете при тях маята, сложете захарта и разбъркайте добре.
Без да чакате да шупва маята, чукнете яйцето, сипете брашното със солта и замесете гладко тесто. Най-лесно ще ви е да омесите тестото в кухненски робот или планетарен миксер с приставка за тесто.
Когато е готово и не лепне по ръцете и работната повърхност, сложете ядките цели или нарязани на едро. Месете още около 1 минута.
Оформете обло хлебче и го сложете в правоъгълна форма за кекс, предварително намазнена или покрита с хартия за печене.
Оставете на топло да удвои обема си, като покриете с чиста кърпа.
Намажете сладкия хляб с прясно мляко и печете на 180 °C за 30-35 минути.
Извадете от формата и оставете да изстине върху решетка.
Тъй като този хляб трябва леко да сладнее, в рецептата, която следвам, пише да се намаже с малко водичка със разтворена в нея захар. Това се прави непосредствено след изваждане от фурната.
Аз обаче пропускам тази стъпка, въпрос на вкус е. Така или иначе с 20 грама захар в тестото си му е достатъчно по моя преценка, вкусът е много балансиран и идеален за хапване както със солени ястия, така и за филийки със сладко, шоколад и други.
Разкошен виенски хляб с ядки!