Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Вкусен кекс на мама

Вкусен кекс на мама

ВероникаВероника
Новак
517
Вкусен кекс на мама2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
14 парчета
"Щом го е приготвила мама, разбира се, че е вкусен"

Необходими Продукти

  • яйца - 4 броя
  • захар - 2 ч.ч.
  • вода - 1 ч.ч. (хладка)
  • брашно - 2 1/2 ч.ч.
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • какао - 1 ч.л. (по желание)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа се разбиват яйцата и захарта с миксер за 10 минути (засича се, след като се изсипе захарта). След това се прибавя олиото и се разбърква с решетъчна лъжица.

После се добавя брашното с бакпулвера (содата се изсипва в брашното и заедно се пресяват, след това се добавя и лимонтозуто, тъй като кристалите са големи и няма да минат през ситото) и отново се разбърква.

Добре е разбъркването да бъде само в една посока, защото иначе сместа ще спадне и кексът няма да се надуе. Прибавя се и хладката вода и се разбърква внимателно.

Чашката се поставя в средата на формата за кекс и сместа се изсипва около нея. За да стане кексът шарен отвътре, се разбива какаото с вода (1:1) и се изсипва върху сместа в кръг.

След това с чаена лъжичка се правят кръгови шарки (въртеливи движения по целия кекс). Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса за 40 минути.

Много е важно да не се отваря фурната, докато се пече кексът, защото температурите ще се смесят и кексът ще спадне. След като стане готов, фурната се изключва, но кексът остава вътре за 5 минути.

Изважда се и се оставя да изстине. Щом изстине напълно, се изважда в поднос и се поднася, поръсен с пудра захар или полят с шоколад.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
53
42
30
20
10
Дай твоята оценка: