Начин на приготвяне
В суха тенджера слагаме 30 г захар и на бавен огън карамелизираме до светло кафяв цвят, добавяме 200 мл гореща вода. Пасираме в робот доматите, лука, моркова, чесъна, джинджифила, фурмите, ябълките и селърито.
Прибавяме пасираните зеленчуци в тенджерата, наливаме 800 мл вода и готвим под капак на бавен огън 1ч. - 1 ч.30 мин.
Бульонът трябва да стане наполовина след около 1 ч. до 1 ч.30 мин. Добавяме всички подправки, солта, соевия сос, оцета и 100 г захар.
След като заври повторно, махаме от огъня. Оставя се да изстине и се прецежда през марля. Прецедения сос се слага на котлон и на бавен огън се редуцира с 30%, трябва да е като рядка боза, понеже се сгъстява след като изстине.
Готовият сос Тонкацу сос по автентична японска рецепта може да се съхранява за месец в хладилник и е подходящ за всякакви печени меса, ориз и много други, задължителен е при сервирането на шницел Тонкацу.