Начин на приготвяне
Овесените ядки и стафидите се смилат в блендер на не много ситно. Прехвърлят се в купа и се заливат с горещото прясно мляко. Разбъркват се и се оставят за 20 минути или повече, докато набъбне сместа. Към нея се добавя какаото, щипка сол, пчелен мед, 2 яйца и намачканите с вилица меки, узрели банани.
Добавя се содата за хляб и всичко се разбърква енергично до хомогенизиране.
Сместа се прехвърля в тавичка с постлана хартия за печене, отгоре се разпределят леко начуканите орехови ядки и сладкишът се слага в долната част (но не директно на дъното, за да не загори) на предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност - около 25 - 30 минути.
Но най-добре пробвайте със суха клечка. Ако орехите отгоре започнат да загарят, може да покриете тавичката с фолио.
Готовият шоколадов сладкиш се оставя да изстине напълно преди да се нареже. Декорира се с разтопен на водна баня тъмен шоколад и пресни плодове по избор.
Да ви е сладко с този здравословен сладкиш без захар и без добавени мазнини, много вкусен сладкиш Наслада!