Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладки и Бисквити»Фунийки»Фунийки от детството (рецепта от 1980 г.)

Фунийки от детството (рецепта от 1980 г.)

Величка ЩърбановаВеличка Щърбанова
Мастър Шеф
5284k1k2k5
Фунийки от детството (рецепта от 1980 г.)
Снимка: Величка Щърбанова
1 / 5
01/02/2024
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
100 мин.
Готвене
100 мин.
Общо
200 мин.
Порции
30
"Тази рецепта за фунийки е любима на няколко поколения - чудесни сладки с крем! Сега има доста рецепти и магазините предлагат готови фунийки също - но нямат нищо общо с онези от едно време."

Необходими Продукти

  • За тестото
  • яйца - 2 бр.
  • захар - 1 ч.ч.
  • ванилия - 1 пак. (0.2 г)
  • свинска мас - 3/4 ч.ч.
  • амонячна сода - 1 пак. (10 г)
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • брашно - около 1 кг
  • За крема
  • жълтъците - от 3 бр. яйца
  • захар - 15 с.л.
  • брашно - 6 с.л.
  • прясно мляко - 1 л
  • ванилия - 1 пак. (0.2 г)
  • краве масло - 150 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тази рецепта за фунийки е любима на няколко поколения - чудесни сладки с крем! Сега има доста рецепти и магазините предлагат готови фунийки също - но нямат нищо общо с онези от едно време.

Ето и самото приготвяне. Играчка е, но си заслужава!

В голяма купа се разбиват яйцата захарта и ванилията. Хубаво е да се използва миксер за целта. Прибавят се прясното мляко, втечнената свинска мас и амонячната сода. Разбърква се добре и започваме да прибавяме брашното. Първоначално бъркаме с лъжица, а след това продължаваме на ръка за да замесим меко тесто. Оставяме тестото на хладно за половин час.

През това време с четка намазняваме фунийките. През 1980 г. нашите майки и баби сами са си навивали формички - фунийки от капачки на буркани кисело мляко. Сега се продават готови. За това количество тесто се получават около 30 бр. фунийки с крем.

Набрашняваме леко плота върху който с точилката ще разточим тестото, с дебелина 0.5 см.

С нож режем дълги ленти широки около 1.7 - 2 см.

Хващаме лентата от единия край и започваме да навиваме със леко застъпване. Поставяме навитите фунийки в тава, легнали на разстояние една от друга.

Пекат се в предварително загрята фурна на 150 градуса за около 35 мин. до леко порозовяване. Оставяме леко да изстинат за 3-4 мин. и внимателно ги измъкваме една по една от формите.

Изпечените фунийки се нареждат една до друга, изправени в дълбока купа. Така подредени са удобни да ги напълним с ванилов крем с помощта на сладкарски пош.

За направата на крема е нужно в тенджерка да стоплим на котлона 600 мл прясно мляко.

В касерола смесваме жълтъците, захарта, ванилията и брашното. Прибавяме малко по малко прясното мляко, като разбъркваме много добре. За целта отново може да ползвате миксер.

Към завиращото на котлона вече прясно мляко прибавяме яйчената смес, като бъркаме непрекъснато. Нужно е да поври 2-3 мин. да се получи гъстичък крем и да го отстраним от котлона. Прибавете маслото накрая и бъркайте, докато млечната смес напълно поеме мазнината.

Оставете крема да се охлади леко и с помощта на пош напълнете фунийките.

Преди много, много години - през далечната 1980 г., моята майка приготвяше любимите фунийки по този начин. Понякога отгоре ги поръсваше с млени орехи, но ние си ги харесваме и без. Сега можете да ги поръсите с млени ядки, кокос, дори и да ги топнете в разтопен шоколад. Шоколадовите фунийки са също толкова неустоими.

Фунийки от детството (рецепта от 1980 г.) - сладки спомени!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: