Начин на приготвяне
Накълцайте лука на ситно. Настържете доматите, а червената чушка почистете и нарежете на дълги ленти. Почистете и нарежете и зеления фасул, а сварения боб измийте и отцедете.
Бобът за това ястия е специален сорт (garrofon), обикновено се слага пресен и докато е крехък и току-що изваден от шушулката, но със едрия фасул от консерва или смилянски боб също се получава добре, стига да са предварително сварени.
Подгответе си месото, като разсечете бутчетата на две или три парчета и разделите крилата на две (по-малката част, по която няма много месо, може и да я премахнете).
В тази лесна паея използваме само пилешко месо, но традиционната се прави и със заешко, което може да се замени и със свинско месо или всякакви комбинации от трите. Понякога се слагат и малки кюфтенца от специално овкусена кайма. В случая правим възможно най-лесния вариант, който също е много вкусен.
Като последна част от подготовката - сложете власинките шафран в 1 кафена чашка вода и разбъркайте (водата ще се оцвети).
Включете уреда за паея или пригответе огъня, ако ще я правите така. Ако не разполагате с нито едно от двете, загрейте котлон с възможно най- голям диаметър. Тавата за паея трябва да е с диаметър поне 40 см, а такива котлони рядко има. Важно е топлината да се разпределя равномерно.
Сложете тавата на огъня (умерено силен), сипете зехтина в средата, а наоколо поръсете сол, така няма да пръска.
Когато мазнината се загрее, сложете парчетата пилешко и запържете до златисто, като разбърквате.
Отстранете месото по краищата на тавата и в средата сложете да се запържи зеления фасул. В едно ъгълче запържете и червената чушка на ленти, а когато добие загар, я извадете.
Когато поомекне фасулът, избутайте и него настрани и сипете лука. След като леко покафенее, сипете и доматите, после и червения пипер. Бъркайте само в средата, като преди това сте намалили огъня.
Налейте около 900 мл вода и измерете с дървено шишче до къде достига нивото ѝ. Сипете и шафрана с водичката. Варете до готовност на месото като малко увеличите огъня. Доливайте вода, ако е нужно. Накрая нивото на течността трябва да е в първоначалното състояние, което сте отмерили.
Сипете ориза на кръст. Леко разстелете с дървена лъжица, за да се разпредели равномерно. Добавете и белия едър боб. Посолете. Бульонът трябва да е една идея по-солен. Сложете клонка розмарин за аромат.
Увеличете огъня и гответе 8 минути, след това намалете до минимум за още 10-11 минути. Ако през това време бульонът съвсем е изврял, сипвам по малко гореща водичка, но това не се препоръчва по принцип. През цялото време оризът не се бърка! Към края клонката розмарин се отстранява.
Дръпнете тавата от огъня. Завийте плътно с фолио и оставете за 10 минути.
Отвийте паеята и я украсете с лентите червена чушка и 4 четвъртинки лимон, които после се изстискват върху ориза (това е по желание).
Разкошна паея с пилешко!