Начин на приготвяне
Сини сливи и тиква, това са две любими вкусотийки. Обожавам сладко от сини сливи, а тиквата във всички варианти я харесвам.
Традиционно рачел се прави с варена вода, но това е с цел плодовете да останат твърди и здрави. С времето тази практика е позабравена, в днешния свят все по рядко се използва вар в кулинарията.
За себе си съм открила един лесен начин да приготвя сладко, без да се размият плодовете. Приготвям го на фурна.
Но за този рачел, за да спестя време използвах и фурната и котлона.
Първо сините сливи измих и почистих от костилки. Нарязах на половинки. Посипах с половината захар и оставих да си пуснат сока за два часа на хладно.
Използвам сорт корава тиква Кестенка. Почиствам от кора и семена и нарязвам на кубчета. Поставям я в дълбок тиган или касерола. Сипвам захарта и съвсем мъничко вода, около чаша, но вие ще прецените дали е достатъчно според вашата тиква за сладкото. Някои сортове пускат вода.
Включвам котлона първоначално на висока степен, да започне да ври. След което го намалям до средна степен и варя тиквата със захарния сироп, до готовност. Тиквата остава цяла, а сиропът се сгъстява. Слагам половината лимонена киселина пет минути преди края на варенето.
Сливите съм сложила във фурната на 160 градуса и разбърквам периодично. Това при мен е температурата, която е подходяща, хем леко врят, хем не изкача смес. Когато са готови, лъжица по дъното на тавата оставя пътечка, слагам останалото количество лимонена киселина и смесвам с тиквата. Разбърквам и изключвам фурната. Оставям тавата във фурната за още десетина минути.
Аз накрая прибавих и запечени на сух тиган орехи, но това е по желание.
Готовият рачел от сини сливи и тиква се сипва горещ в чисти и сухи бурканчета на винт, затварят се веднага и се обръщат върху капаците. А може и да се консумира веднага.