Начин на приготвяне
В дълбока купа се чукват 4 яйца и се разбиват хубаво. Към тях се налива 50 мл олио и се разбърква.
В сух съд се пресяват 150 г бяло брашно и 1 с.л. натурално какао. Към тях се добавят останалите сухи съставки - захар, ванилия, бакпулвер и сол.
Продуктите се размесват хубаво и се добавят към разбитите яйца и олио. Всички съставки се разбъркват и от тях се получава гъсто кексово тесто.
То се изсипва в тавичка, покрита с хартия за печене. Какаовият сладкиш се пече на 180 °C в загрята фурна до суха клечка.
През това време в малка тенджерка разтапяме кравето масло и към него добавяме 500 мл вода. Щом течността заври, се изсипват захарта и натуралното какао.
Разбърква се хубаво и всичко се оставя да поври за 5 - 6 минути. Щом блатът е готов, се изважда от фурната и още докато е горещ, се надупчва навсякъде с клечка за зъби или шишче и се залива със също горещия сироп.
Сиропираният сладкиш се оставя на студено за 3- 4 часа и се декорира по желание (кокосови стърготини, плодове и други).
Нарязва се на парчета с желаната големина пияната калугерица и се сервира.