Начин на приготвяне
За блата разбийте хубаво яйцата със захарта и добавете пресятото брашно с бакпулвера и ванилията.
Разбийте всичко добре и сипете сместа в намазнена квадратна тава.
Сложете да се изпече в умерено загрята фурна до готовност. Изпечения сладкиш оставете да се охлади.
В съд на котлона смесете водата, захарта, маслото, а щом сместа се затопли, добавете какаото.
Щом сместа кипне, като я бъркате непрекъснато, снемете от котлона.
Разпределете заливката равномерно върху сладкиша и поръсете по желание с кокосови стърготини.
Оставете кекса да престои за 1 час и нарежете на квадрати.
Коментари
retzeptata si ya zapazih predi okolo 20 godini ot edin
vestnik y ot togava e vlyazla v kuhnyata na
semeystvoto mi za postoyanno. Tryabva da sum bila
12-13 godishna y beshe neustoimo za men da opitam
sladkish kopyto reklamira v imeto si da e neustoim.
Vednuj ostavih siropa po-dulgo na kotlona v rezultat
na koeto glazurata se karamelizira y se vtvurdi.
Vupreki tova ili imenno zaradi tazi migreshka
sladkishut beshe za poreden put opustoshen ot
semeystvoto mi za otritzatelno vreme.
Tova e y edna ot prichinite absolyutno vinagi da
nabojdam tzeliyat sladkish purvo s vilitza, a posle y
da go naryazvam predi da go zaleya; nyamam problemi s
naryazvaneto ako sum prekalila s vremoto za siropa, a
zaedno sus dopulnitelnoto nabotzkvane sladkishut
poema poveche sirop y e po-sochen.
Когато се охлади, блатът се нарязва на хапки, без да се дупчи. В сиропа(глазурата) се слага или ром, или ромова есенция. Веднага след заливането, обилно се наръсва с кокосови стърготини и се оставя да се стегне и да попие ароматите около 1 денонощие - най-добре в хладилник.
Втория път като го правих надупчих сладкиша с дървен шиш, залях го и като изстина, го нарязах. Също беше хубаво.
А пък заливката я слагам върху блат "Зебра"!!!!
Сванахте ли????