Начин на приготвяне
Този фъстъчен сладкиш е подходящ за сутрешна или следобедна закуска. Освен в тава или форма печене, можете да го изпечете и във форми за мъфини, за да бъде лесно достъпен, дори като храна за навън.
Приготвяне:
Загряваме фурната на 220 °C. В съда за печене поставяме хартия за печене (за формите за мъфини - хартиени подложки).
Бананите се намачкват с вилица или прибор за мачкане на картофи.
Содата се погасява в киселото мляко и се оставя на страна.
В купа разбиваме яйцето и към него добавяме захарта и отново разбиваме добре.
Добавяме киселото мляко и содата към яйчената смес и разбъркваме. Следва да добавим фъстъченото масло.
Прибавят се бананите, прясното мляко и ванилията и разбиваме до хомогенизиране.
Ако използвате суха ванилия, добавете я към следващата стъпка.
Пресяваме брашното в по-голяма купа и към него добавяме бакпулвера, солта, канелата. Към сухите съставки изсипваме сместа с фъстъченото масло и бъркаме до смесването им. По желание може да се добави и натрошен шоколад след объркването на двете смеси. Не прекаляваме с времето на разбъркване, тъй като в противен случай печивото ще стане жилаво.
Изсипваме сместа в тава, форма или форми за мъфини и изравняваме със силиконова шпатула, така че да се разпредели равномерно. След това поставяме в загрятата вече на 220 °C фурна за 5 минути.
След което фурната се намаля на 180 °C и изпичаме за още 15 минути или докато дървената клечка за проба излезе суха.
Ако желаете, може да замените кафявата захар със сироп (кленов, агаве) по Ваш вкус.