Начин на приготвяне
Елдата за супата изплакнете няколко пъти под течаща студена вода. Накиснете в студена вода за 4 часа. Почистете и измийте спанака. Нарежете го на ситно.
В тенджера загрейте олио и прибавете нарязаните на ситно морков и лук. Запържете до златисто, за няколко минути и прибавете спанака.
Оставете спанака да се задуши, като разбърквате периодично. Овкусете с подправките малко сол, черен пипер и щипка джоджен.
Когато омекне спанакът, долейте около 1 литър вода. Прибавете червения пипер и оставете да заври. Разбърквайте периодично.
Така спанакът за супичката се вари около 10-15 минути, докато почти омекне.
Когато спанакът е почти готов, прибавете елдата, като предварително сте я отцедили от водата и, и доматения сок и оставете да заври за около още пет минути. Когато поомекне елдата, супата е готова.
Насладете се на постната супа от спанак и елда, докато е още топла.