Начин на приготвяне
Загрейте зехтина в тиган и запържете леко накълцаните два вида лук и чесъна + половината от пресния и накълцан розмарин и натрошената люта чушка (без семената).
През това време измийте и хубаво отцедете розичките от броколи и ги разчленете на малки такива.
Сложете броколите при лука и задушете за 5 минути.
Прехвърлете зеленчуците в купа.
Отделно в друга купа разбийте яйцата със солта и добавете сметаната, власинките шафран, останалия накълцан розмарин и ситно настъргания пармезан.
Сипете сместа в купата при зеленчуците и разбъркайте.
Прехвърлете в тавичка с диаметър 20-22 см, предварително намазнена.
Печете фритатата в загрята на 180 °C фурна за около 20 минути. Когато остават 5 минути, сложете отгоре кръгчета моцарела.
* Ако ползвате прясна моцарела, при разтапянето ѝ ще пусне малко вода. Аз изваждам запеканката с броколи и накланям внимателно тавичката, за да изсипя течността, но не е проблем като цяло, защото е малко. Ако ви пречи, просто ползвайте зряла моцарела, която е като кашкавал.
* Може да готвите тази фритата от броколи с дъх на розмарин и директно в тиган на котлона и после само да прехвърлите във фурната на горен реотан, да се доизпече отгоре и да се разтопи моцарелата.