Начин на приготвяне
Цялото яйце и жълтъкът се прехвърлят в купа. Разбиват се с вилица и към тях постепенно се добавя пчелен мед или захар, олио, ванилията, содата за хляб, солта и пресятото брашно. Сместа трябва да е мека и лепнеща.
С помощта на лъжица се взема по малко от тестото и с намаслени с олио ръце се оформят медените сладки.
Потапят се в разбития с вилица белтък и се овалват в наситнените орехови ядки. Нареждат се на разстояние в тавичка, покрита с хартия за печене. С помощта на подходяща лъжичка (аз използвах капачка от бутилка) в средата на всяка сладка се прави вдлъбнатина, в която после ще сложим по малко от разтопения на водна баня шоколад.
Изпичат се до готовност в предварително загрята на 160 °C фурна на средна решетка и включен вентилатор.
Оставят се напълно да изстинат и с помощта на пош се пълнят с разтопения шоколад.
Готовите медени сладки се съхраняват в подходящ съд с капак.
Да ви е сладко и празнично с тези уникални медени сладки с ядки!