Начин на приготвяне
Използвайте свински бут - свинската плешка не е подходяща за тази рецепта, прекалено мазна е.
Цялото парче месо се поръсва със сол и смлян черен пипер, разтрива се в месото. Полива се с 3 с.л. олио и 30 г - разтопено масло, втрива се с пръсти.
Поставя се в плик за печене, като пликът се надупчва на няколко места.
Пече се в загрята фурна с вентилатор на 220 °C за около 30 минути.
След което се намаляват градусите на 180 и печенето продължава за още 60 минути, общо 1 час е във фурната.
Гъбите се обелват, не се мият под течаща вода, а се избърсват с влажна домакинска хартия. Нарязват се на четвъртини, изсипват се в тиган добавя се половината масло, това е около 50 г, и се готвят за 20 минути при периодично разбъркване.
Изважда се изпеченото свинско и се нарязва на хапки.
Прехвърля се в глинен съд на един ред, добавят се гъбите, по избор може и суха люта чушка и останалото масло. Подправя се със сока на един малък лимон.
Запича се за 15 минути на 200 °C.
Изважда се и се поръсва обилно с магданоз и още няколко капки сок от лимон.
Бележки:
Рецептата за Катино мезе е емблематично ястие за Банско и региона и тамошните хора много се гордеят с тази си рецепта.
Списъкът с продукти е малък, но съдържателен - крехко свинско месо, гъби, основно масло, малко олио и малко подправки.
Тук е важен балансът и в рецептата е съвършен. Няма нещо, което да е в повече и да се натрапва. На някои места добавят и лук, но независимо от това винаги е с перфектен резултат.
Подправките са малко, само сол и смлян черен пипер и накрая завършва с обилна поръска от наситнен магданоз е лимонов сок.
Свинското трябва да е крехко, без тлъстини, за да не плувне с мазнина.
Тайната на Катиното мезе, че основно се приготвя с масло, така месото става крехко, ароматно и с неповторим вкус. Ако се ползва повече олио ще се получи много тежко.
Запичането във фурната е най-добре да е в глинен съд, като ястието се разстила на един ред, да се получи приятен загар, а не да се задушава.
В блога си съм споделя подобна рецепта, но смятам, че тази на Иван Звездев е много по близка до Банско и банскалии. Насладете се на Катино мезе на Иван Звездев.