Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Козунак»Класически домашен козунак

Класически домашен козунак

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7278k2k12k5
Класически домашен козунак
Снимка: Сия Рибагина
1 / 3
29/03/2024
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
200 мин.
Порции
4
"Класически домашен козунак - пухкав, на конци - просто перфектен"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г за козунаци
  • захар - 120 г + 50 г за поръсване
  • оцет - 1 с.л.
  • олио - 70 мл
  • масло - 70 г меко
  • сол - 1 ч.л.
  • есенция - 5 капки ром
  • яйца - 4 бр.
  • мая - 20 г прясна
  • прясно мляко - 180 мл
  • сушени плодове - 100 г микс
  • за намазване
  • яйца - 1 бр
  • прясно мляко - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Всички продукти трябва да са със стайна температура.

Затоплете прясното мляко до телесна температура и сложете в него по една лъжица от брашното и захарта, разбъркайте и натрошете половин кубче прясна мая. Оставете на топло за 10-15 минути да шупне.

Брашното пресейте три пъти, за да може да влезе въздух в него и в средата направете кладенче.

Сложете в него оцет, есенция ром и малко сол. Разбийте яйцата със захарта и ги добавете. Започнете да замесвате тестото, като по малко добавяте от шупналата в млякото мая. Месете до получаване на гладко тесто, ако е необходимо, добавете още малко брашно или мляко.

Оформете тестото на топка и го ударете 100 пъти в масата или плота, като на всеки 20 удара му слагайте по малко от маслото и олиото, разтегляйте го с ръце и удряйте в плота. Накрая тестената топка козуначено тесто трябва да е усвоила цялото количество мазнина.

Оставете го покрито с домакинско фолио на топло да втаса. Помещението, в което ще месите, е добре да е топло, времето за втасване зависи от топлината около 2 часа. Не ви препоръчвам да втасвате козунаците принудително във фурна, оставете ги да удвоят и утроят обема си по естествен начин.

Намажете тавата с масло или олио и сложете хартия за печене. За този козунак ще ви е необходима тава с диаметър около 24 см с високи стени. В случая ползвах тенджера.

След като тестото видимо се надигне и втаса, го премесете веднъж, като добавите нарязани микс сушени плодове (кайсии, стафиди, боровинки) и разделете на три равни части. Сплетете на плитка и завийте на руло.

Сложете внимателно оплетеното тесто в тавата и покрийте с кърпа. Оставете за 30 мин до 1 час, докато удвои обема си.

Разбийте яйцето с малко прясно мляко и намажете класическия козунак. Поръсете със захар.

Печете на 170 °C за около 40 мин, като внимавайте да не загори отгоре. Ако започне да хваща загар на 20-та минута от печенето, отворете внимателно фурната и покрийте с алуминиево фолио или влажна хартия за печене, за да не изгори.

Извадете готовия класически домашен козунак и охладете върху решетка.

Източник: Блогът на Сия Рибагина

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: