Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Домашен козунак с джинджифил

Домашен козунак с джинджифил

Аника ВойтАника Войт
Мастър Шеф
3733k1k2k4
Домашен козунак с джинджифил
Снимка: Аника Войт
1 / 3
20/04/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
2

Необходими Продукти

  • брашно - 600 г
  • суха мая - две пакетчета
  • сол - 1 щипка
  • яйца - 2 бр.
  • прясно мляко - 250 мл
  • захар - 200 г
  • краве масло - 100 г
  • локум - 60 мл
  • джинджифил - 40 - 50 г
  • канела - 1 к.л
  • За намазване на козунаците
  • жълтъци - 2 бр.
  • сметана - 2 с.л.
  • захар - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Предварително извадете всички продукти, който са описани на стайна температура, поне час преди да започнете да приготвяте козунаците.

В тава пресейте 500 г от брашното и добавете щипка сол.

Джиджифила измийте с вода и обелете с кухненска белачка. В кухненски робот или блендер смелете джиджифила с канелата и захарта. Ако са останали по-големи косъмчета ги отделете на ръка.

В отделна купичка активирайте маята. Изсипете 100 мл топло мляко (топло, за да можете да си сложете пръста без да пари) и в него добавете лъжица брашно и захар и двете пакетчета мая. Разбъркайте и оставете на страни за половин час.

Яйцата разбийте с останалото прясно мляко.

В тавата с брашното, направете кладенче и вътре изсипете останалите продукти. Започнете да бъркате с пръсти, докато не се поеме цялото брашно.

Отделените 100 грама брашно добавете накрая, при финалното размесване на тестото. Идва ред на мазнината.

Започнете да размествате отново тестото, като начесто загребвате с пръсти от маслото. Така месите, докато не вземете всичкото масло.

Покрийте тестото с чиста кърпа и оставете да втаса на топло за час.

След това започнете с оплитането на козунаците. От тази смес се получават две големи тави или четири по-малки плитки.

Като плънка може да добавите резенчета локум, който много добре се съчетава с лютивия вкус на джинджифила.

Оставете плетените козунаци да втасат за поне два часа. Намажете ги с разбитите жълтъците и сметана, а отгоре поръсете със кристална захар.

След това поставете в предварително загрята фурна на 150 градуса и печете до готовност.

Домашният козунак с джинджифил е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: