Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Домашен козунак с ракия

Домашен козунак с ракия

ИваИва
Новак
128
Домашен козунак с ракия1 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
180 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
225 мин.
Порции
10
"Оказва се, че ракия може да се използва и при месенето на козунаци. При месенето, а не докато месите!!!"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • прясно мляко - 200 г
  • захар - 350 г
  • масло - 300 мл олио + масло
  • мая - 1 пакет суха
  • ванилия - 3 пакетчета
  • яйца - 5 бр.
  • ракия - 1 чаена лъжица
  • лимони - кората на 1 лимон
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбивате яйцата, захарта, ванилията, олиото и млякото с миксер.

Пресявате брашното в тава и добавяте сместа и втасалата мая (маята се втасва с 1 лъжица захар, 1 лъжица брашно и около 100 г топла вода).

Замесвате тестото и месите около 10 мин. Оставяте да втаса на топло около 1 час докато си удвои обема.

След това го размесвате и добавяте ракията и лимона, разделяте го на 3 равни части които правите на дълги около 1 метър змии, които сплитате на плитка.

Слагате в кръгла тава, намазвате с разбит в 2 супени лъжици олио жълтък и поръсвате обилно със захар.

Оставяте да втаса отново, докато утрои обема си и печете козунака на слаба фурна (140 градуса) около 20 мин.

Домашният козунак с ракия е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
543
47
34
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Валентина Станкова
Валентина Станкова
Без сол няма да стане!
25.04.2016 14:43
6
7
Фанчето
Фанчето
300 мл = 0.300 л. Това 0.300 мл трябва да е няколко капки!
08.04.2015 12:27
9
4
Miglena Velkova
Miglena Velkova
Много сполучлив!
04.04.2015 22:36
2
2
72939
72939
пробвах го стана страхотен но пеках на 150 градуса 45 мин :)
17.04.2014 18:11
6
Валентина Вълева
Валентина Вълева
На ваншен вид изглежда страхотно; мисля да пробвам тази рецепта
24.10.2013 21:45
1
1
Незабравка
Незабравка
Тая рецепта ,който я е публикувал - е искал да се подиграе с домакините !! нито маслото , нито маята нито брашното са в точни и АДЕКВАТНИ количества !!! не си губете времето с нея !
03.10.2013 12:10
21
Атанаска
Атанаска
Направих го...отне ми доста време, стана добре с някои поправки по рецептата...първо с един кг брашно и течната смес става кексово тесто.За да може да се меси добавих още точно 500 г брашно/всичко съм мерила прецизно с мерилките на хлебопекарната/.Второ-печенето е много специфична работа.Дълбочина и размери на тавата, програма на фурната, градуси.Получава се голямо количество тесто, затова аз пекох в кръгла, дълбока тава около 50 мин на 170градуса на долно и горно нагряване, на второ ниво на рафт и като го извадих, хлътна...в средата беше живо тесто.Върнах и доопекох още 15 мин на долно нагряване... и стана.
28.09.2013 17:02
4
Цецка
Цецка
Времето за печене ми се струва твърде малко само 20 мин. на 140 градуса. иначе ще пробвам
04.05.2013 20:58
5
2
Sundy
Sundy
Получи се страхотно, особено като се има предвид, че за първи път правя козунак... Само добавих сушени плодове и ядки. Много добра и лесна рецепта.
03.05.2013 19:31
4
5
Ива
Ива
Здравейте,0.300 мл.е всичката мазнина за козунака-вие избирате каква да сложите или да комбинирате.А за мсенето-можете да използвате програмата за тсто на хлебопекарните-получава се!
01.05.2013 11:15
4
7
Ema
Ema
Благодаря за рецептата! Искам да попитам дали мога вместо на ръка да се меси тестото да се ползва настолен миксер(от тези тежките)?
01.05.2013 02:35
2
2
mimimalini
mimimalini
маслото колко е всъщност- 0.350 олио и колко масло
30.04.2013 12:39
Ива
Ива
Не мога да кажа дали ще се получи ако го разделите наполовина-аз никога не съм го правила.А за маята-само един вид френска суха мая ползвам -тя е 11 грама и се казва саф-инстант-много съм доволна и я ползвам за всичко-хляб,козунак,кифлички,мекици и мн. други...:)
29.04.2013 18:12
мария богданова
мария богданова
Коя мая е за предпочитане суха или прясна мая ?Защото на времето майка баба лели всички използваха прясна мая !Никога няма да забравя онзи вкус аромат !Цялата къща ухаеше !Преди Великден всички българи боядисваха и почистваха основно домовете си !В нашият дом се боядисваха по 100 яйца !Няма да забравя тези години никога !
29.04.2013 11:55
1
1
любителка
любителка
Искам само да попитам дали мога да го направя по-малък? Например, количеството от всеки продукт да е наполовина или тогава няма да се получи ? Мерси предварително:)
29.04.2013 00:52
Неси
Неси
Маята не е ли малко?!? 1 пак.суха мая е за 0.500кг брашно.
26.04.2013 21:59
Ива
Ива
И още едно пояснение-ракията се слага за да стане козунака на конци-точно както баба ви го е правила!
22.04.2013 15:57
1
1
Ива
Ива
Съжалявам,но изобщо не бях обърнала внимание,че не е изписано добре количеството мазнина.Аз лично го правя само с олио.Рецептата е семейна,тоест правили са я доста жени преди мен и вярвайте ми-резултатът е перфектен.Качих рецептата за да я споделя и с други хора,които предпочитат сами да си приготвят великденския козунак,а не с цел да се изтъквам.Благодаря ви за отзивите,но според мен оценка се дава едва след като приготвите рецептата и пак всичко зависи от вкуса ви!
22.04.2013 15:54
5
1
мони
мони
благодаря за пояснението аз за първи път ще правя козунак и затова исках всияко да е ясно та дано ми се получи
21.04.2013 14:53
Дани
Дани
Интересно хрумване за оформянето на козунака, поздравления за което Ивалина! Аз знам как се прави това оформяне/препратка към питка цвете/и наистина би изглеждало страхотно в отворите в средата да се сложат 3 ярки разноцветни яйца. Не се бях сетила за тази възможност, благодаря за идеята, а задължително ще пробвам и рецептата за козунака.
21.04.2013 14:51
2