Начин на приготвяне
От маята, млякото и 250 г от брашното правим каша и оставяме да втасва 30 мин.
Захарта, 5 яйца, солта и ванилията се разбиват с миксер, докато захарта се разтвори. След това смесваме с разтопеното масло и другата смес с маята добавяме брашното, колкото е останало, и месим 15 мин., като постепенно добавяме загрятото олио, месим добавяме олио, така, докато свърши олиото. Оставяме да втаса на топло около 40 мин.
Премесваме, добавяме ядките или каквото искаме по желание, сплитаме и оставяме да втасват още 80-90 мин.
Намазваме с яйцето или само с олио.
Печем 40-45 мин. на 180 градуса. След като е изпечен козунакът, си правим сироп от вода и захар 1:1 с четка намазваме и поръсваме със захар.