Начин на приготвяне
В голям подходящ съд пресяваме брашното три пъти.
Смесваме разтопеното масло и растителната мазнина.
Всички продукти трябва да са със стайна температура и в помещението да е топло.
Кубчето свежа мая активираме с хладкото прясно мляко, като прибавяме 2 с.л. от брашното и 50 г от захарта. Другата половина от нея разбиваме с яйцата, като единият от жълтъците оставяме за намазване.
Прибавяме ванилиите, лимоновата кора, настъргана на ситно, солта и ½ от мазнината.
Разбиваме още веднъж и прибавяме сместа в кладенче. Сипваме и активиралата се мая.
Замесваме тесто, като натискаме с дланите си към плота, за да активираме добре глутена.
Това спомага за образуването на конците в козунака.
Ръцете потапяме в останалата мазнина при месенето, ръцете не бива да остават сухи, тестото ще я усвои.
По повърхността ще започнат да се образуват въздушни мехурчета.
То трябва да стане еластично като мекотата на възглавничката на ухото.
Поставяме тестото в голяма купа, като го покриваме със стреч фолио.
Оставяме го да втасва в много топло помещение (27-28 градуса) за 2 часа.
Бадемите смиламе на ситно, а другата част от ядките (50 г) накисваме във вода и обелваме.
След като удвои обема си, разделяме тестото на две еднакви части.
Поставяме едната обратно в купата и покриваме, за да не съхне с фолио за свежо съхранение.
От тази смес се приготвят два козунака с шоколад. Работим едновременно с двете части.
Поставено на плота с нежно притискане или с юмрук освобождаваме мехурчетата въздух в тестото.
Продължаваме да топим ръцете си в мазнината, докато свърши. Не прекаляваме с месенето!
Разделяме тестото на две. Разточваме го внимателно по дължина.
Едната част намазваме с бял шоколад, а другата половина с млечен.
Посипваме със смлени бадеми и завиваме на фитил.
Всеки фитил усукваме. Следващата стъпка е да усучем двата фитила в едно руло.
С намаслен нож режем в средата и го разделяме.
Завиваме едната половина в хлабав кръг с плънката навън.
Повтаряме същата стъпка с другото руло.
В дълбока форма, покрита с намачкана хартия за печене, поставяме кръговете един върху друг.
Покриват се отново и се оставят за един час да втасат повторно.
Втасалите козунаци се намазват внимателно с четка в разбитата смес от жълтък.
Поставяме обелените бадемови ядки.
Поставям двата кръгли съда с тестото в студена фурна на по-долна решетка.
На дъното се поставя купичка с малко вода.
Фурната е включена на 150 градуса, като след 15 минути увеличавам температурата на 170 и покривам с алуминиево фолио.
Печем още 20-25 минути, като не оставяме печивото без надзор, пробваме го с дървено шишче.
След изпичане изваждаме козунака на решетка и го намазвам с редукция от кайсиев сироп.
Поръсвам домашния козунак с пълнеж от шоколад и бадеми със захар и оставям да се охлажда.