Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Домашен козунак с пълнеж от шоколад и бадеми

Домашен козунак с пълнеж от шоколад и бадеми

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
Домашен козунак с пълнеж от шоколад и бадеми
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 8
22/04/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
135 мин.
Порции
2
"Внасяме красота на трапезата с този пухкав козунак с вкусен пълнеж"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг., за козунаци + около 230 г за доомесване
  • прясно мляко - 260 мл хладко
  • мая - 42 г, свежа
  • яйца - 6 бр.
  • захар - 300 г
  • сол - 2 щипки
  • масло - 130 г
  • растителна мазнина - 120 мл
  • ванилия - 6 прахчета
  • лимони - 2 бр., кората на цитруса
  • бадеми - 50 г
  • За пълнежа
  • течен шоколад - аз разполагах бял и млечен
  • бадеми - 100 г смлени ядки
  • За намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • растителна мазнина - 11/2 с.л.
  • прясно мляко - 1 с.л.
  • За поръсване
  • сироп от кайсии
  • кокосова захар
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В голям подходящ съд пресяваме брашното три пъти.

Смесваме разтопеното масло и растителната мазнина.

Всички продукти трябва да са със стайна температура и в помещението да е топло.

Кубчето свежа мая активираме с хладкото прясно мляко, като прибавяме 2 с.л. от брашното и 50 г от захарта. Другата половина от нея разбиваме с яйцата, като единият от жълтъците оставяме за намазване.

Прибавяме ванилиите, лимоновата кора, настъргана на ситно, солта и ½ от мазнината.

Разбиваме още веднъж и прибавяме сместа в кладенче. Сипваме и активиралата се мая.

Замесваме тесто, като натискаме с дланите си към плота, за да активираме добре глутена.

Това спомага за образуването на конците в козунака.

Ръцете потапяме в останалата мазнина при месенето, ръцете не бива да остават сухи, тестото ще я усвои.

По повърхността ще започнат да се образуват въздушни мехурчета.

То трябва да стане еластично като мекотата на възглавничката на ухото.

Поставяме тестото в голяма купа, като го покриваме със стреч фолио.

Оставяме го да втасва в много топло помещение (27-28 градуса) за 2 часа.

Бадемите смиламе на ситно, а другата част от ядките (50 г) накисваме във вода и обелваме.

След като удвои обема си, разделяме тестото на две еднакви части.

Поставяме едната обратно в купата и покриваме, за да не съхне с фолио за свежо съхранение.

От тази смес се приготвят два козунака с шоколад. Работим едновременно с двете части.

Поставено на плота с нежно притискане или с юмрук освобождаваме мехурчетата въздух в тестото.

Продължаваме да топим ръцете си в мазнината, докато свърши. Не прекаляваме с месенето!

Разделяме тестото на две. Разточваме го внимателно по дължина.

Едната част намазваме с бял шоколад, а другата половина с млечен.

Посипваме със смлени бадеми и завиваме на фитил.

Всеки фитил усукваме. Следващата стъпка е да усучем двата фитила в едно руло.

С намаслен нож режем в средата и го разделяме.

Завиваме едната половина в хлабав кръг с плънката навън.

Повтаряме същата стъпка с другото руло.

В дълбока форма, покрита с намачкана хартия за печене, поставяме кръговете един върху друг.

Покриват се отново и се оставят за един час да втасат повторно.

Втасалите козунаци се намазват внимателно с четка в разбитата смес от жълтък.

Поставяме обелените бадемови ядки.

Поставям двата кръгли съда с тестото в студена фурна на по-долна решетка.

На дъното се поставя купичка с малко вода.

Фурната е включена на 150 градуса, като след 15 минути увеличавам температурата на 170 и покривам с алуминиево фолио.

Печем още 20-25 минути, като не оставяме печивото без надзор, пробваме го с дървено шишче.

След изпичане изваждаме козунака на решетка и го намазвам с редукция от кайсиев сироп.

Поръсвам домашния козунак с пълнеж от шоколад и бадеми със захар и оставям да се охлажда.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: