Начин на приготвяне
Ако се ползват замразени плодове, е добре да се извадят предварително за 20 минути на стайна температура, малко да се отпуснат, но не и да се размразят напълно.
В купа се разбива с телена бъркалка рикотата със захарта, нишестето, ваниловата захар и яйцето. Оставя се настрана до ползването ѝ.
В купа се разбиват 2 яйца и захарта, солта и ваниловата захар до побеляване на яйцата и видимо да удвоят обема си, но не е необходимо сместа да може да рисува цифри.
На струйка се прибавят смесените зехтин и олио, разбива се на ниска степен.
На три порции се прибавя брашното с бакпулвера, като се редува с прясното мляко и се завършва с брашно. Разбива се всичко до гладка смес на ниска степен на миксера.
Готовата смес за сладкиша се изсипва в тавичка за печене 35 /25 см покрита с намаслена с масло хартия за печене. Заглажда се.
Върху положеното тесто се разхвърлят плодовете.
Между тях може и върху плодовете се изсипва със супена лъжица от сместа с рикотата.
Много внимателно и леко, без да се стига до дъното на тавичката, с дълго дървено шишче се разбърква в концентрични кръгове за разкошния плодов сладкиш.
Пече се пролетен сладкиш с рикота и свежи плодове в загрята фурна с вентилатор на 170 °C за около 35 - 40 минути.