Начин на приготвяне
Тарт форма трябва намаслена много добре и поръсена с 1 с.л. захар, която се разпределя из цялата форма. Фурна - 180 градуса. Общо плодовете трябва да са около 500 г.
Плодовете се почистват.
Ягодите се подсушават, ако са големи се разполовяват, сливите се нарязват на четвъртини, кайсиите също, и се поръсват заедно с боровинките и малините с 1 с.л. от захарта с ванилията и щипка канела. Внимателно се разбъркват. Изсипват се във формата. Поръсват се с филиран бадем.
Брашното, захарта и щипката сол се разбъркват. Прибавят се студените кубчета масло и с ръчен блендер или с вилица се стриват на трохи. Добавят се и кокосовите стърготини.
Разбърква се внимателно. Цялата смес се поръсва върху плодовете на големи трохи.
Пече се на 180 градуса за около 25-30 минути.
Забележка: Крамбъл в превод означава троха или роня се и затова маслената кора трябва да е ронлива и хрупкава. Лек летен десерт, без много претенции за сложност, но пък много вкусен. Може да се ползват всякакви плодове, малко ядки за още по-голям разкош.
У нас в България навлиза през последните години, но корените му са от английската кухня.
Той е наричан следвоенен десерт, защото е крайно икономичен и е от малко съставки - основно са ябълки, (оригиналната рецепта е с ябълки), масло и брашно, а в годините напред се развива и се добавят още неща като ядки, като споменах по-горе, много и най-различни плодове, различен вид захар, различни аромати, но винаги си остава един прекрасен цветен, плодов хрупкав десерт.
Сервира се топъл със супена лъжица, по желание може и да има добавки като ванилов крем, сладолед, сметана.
Крамбълът с микс от свежи плодове е страхотен!