Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Пилешко месо»Запеканки»Пилешка запеканка с броколи и карфиол в сос с моцарела

Пилешка запеканка с броколи и карфиол в сос с моцарела

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k20k24
Пилешка запеканка с броколи и карфиол в сос с моцарела
Снимка: Мария Симова
1 / 3
30/03/2024
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4
"Вкусна запеканка с много сочно месо, а карфиолът и броколите крехки, обгърнати с кремообразен сос от моцарела."

Необходими Продукти

  • пилешко месо - 500 г филе или от бут
  • карфиол - 250 г
  • броколи - 250 г
  • сметана - 300 мл готварска
  • сирене - 150 г Моцарела
  • яйца - 2 бр.
  • черен пипер - 1 ч.л. смлян
  • чесън - 1 скилидка
  • сол - на вкус
  • червен пипер - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте карфиола и броколите, разделете на средно големи съцветия. В тенджера налейте литър вода, добавете щипка сол и поставете на котлона да заври.

Пуснете зелевите съцветия във врящата вода за 1-2 минути, прецедете в гевгир и ги поставете в купа с ледена вода (вода с повечко кубчета лед в нея), за да спрете процесът на варене.

В тавата, в която ще печете запеканката, поставете нарязаното на малки хапки пилешко месо овкусено с черния пипер. Поставете тавата в предварително нагрята на 200 °C фурна и печете, докато месото промени цвета си и пусне сока си. Прецедете сока и оставете да се охлади.

В купа налейте сметаната и добавете настърганата моцарела, яйцата, ситно нарязаната скилидка чесън, червения пипер, охладения сок на месото и сол на вкус, разбъркайте на еднородна смес.

Разпределете равномерно месото в тавата, подредете шахматно зелевите съцветия и залейте с кремообразния сос. Завийте тавата с фолио и я поставете в предварително нагрята на 200 °C фурна и печете за 30 минути. Премахнете фолиото и оставете пилешката запеканка да се запече на същите градуси за около 8-10 минути, до златисто кафяв загар.

Вкусна пилешка запеканка с броколи и карфиол в сос с моцарела - с много сочно месо, а карфиолът и броколите крехки, обгърнати с кремообразен сос от моцарела.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: