Начин на приготвяне
Измийте карфиола и броколите, разделете на средно големи съцветия. В тенджера налейте литър вода, добавете щипка сол и поставете на котлона да заври.
Пуснете зелевите съцветия във врящата вода за 1-2 минути, прецедете в гевгир и ги поставете в купа с ледена вода (вода с повечко кубчета лед в нея), за да спрете процесът на варене.
В тавата, в която ще печете запеканката, поставете нарязаното на малки хапки пилешко месо овкусено с черния пипер. Поставете тавата в предварително нагрята на 200 °C фурна и печете, докато месото промени цвета си и пусне сока си. Прецедете сока и оставете да се охлади.
В купа налейте сметаната и добавете настърганата моцарела, яйцата, ситно нарязаната скилидка чесън, червения пипер, охладения сок на месото и сол на вкус, разбъркайте на еднородна смес.
Разпределете равномерно месото в тавата, подредете шахматно зелевите съцветия и залейте с кремообразния сос. Завийте тавата с фолио и я поставете в предварително нагрята на 200 °C фурна и печете за 30 минути. Премахнете фолиото и оставете пилешката запеканка да се запече на същите градуси за около 8-10 минути, до златисто кафяв загар.
Вкусна пилешка запеканка с броколи и карфиол в сос с моцарела - с много сочно месо, а карфиолът и броколите крехки, обгърнати с кремообразен сос от моцарела.