Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Суши»Суши рулца с тофу и в оризова хартия

Суши рулца с тофу и в оризова хартия

Рая АндоноваРая Андонова
Мастър Шеф
7915k1k4k11
Суши рулца с тофу и в оризова хартия
Снимка: Рая Андонова
1 / 2
30/04/2024
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
12
"Сервират се суши рулца с тофу и в оризова хартия със соев сос за потапяне и много добро настроение"

Необходими Продукти

  • суши ориз - 200 г
  • оризов оцет - 2 с.л.
  • захар - 2 ч.л.
  • сол - ½ ч.л.
  • нори - 2 листа
  • оризова хартия - 12 листа
  • тофу - 300 г
  • соев сос - 3 с.л.
  • джинджифил на прах - 1 щипка
  • краставица - ⅓ бр.
  • моркови - 1 бр.
  • авокадо - 1.5 бр.
  • сос - майонеза или меко крема сирене (Филаделфия)
  • сусам
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тофуто се нарязва на филийки и се маринова в соев сос с джинджифил на прах.

Оризът се сварява според инструкциите на опаковката. Оставя се да поизстине около 10 минути, овкусява се с ½ ч.л. сол, 2 с.л. оризов оцет, 2 ч.л. захар и се разбърква.

Нори листите се разрязват на 4 ленти по дължина и след това всяка лента - на 3 по-къси - стават общо 24 парчета.

Маринованото тофу се запържва в малко сгорещено олио от двете страни но златисто. Когато е готово, се налива към него половината от маринатата и се разклаща, за да се поеме хубаво. Филийките се обръщат от другата страна и се повтаря същото с останалата марината.

Краставицата, морковът и авокадото се нарязват на лентички.

За приготвянето на рулцата се взима 1 лист оризова хартия и се намокря хубаво от двете страни - може в широк съд с вода или директно от мивката. Поставя се в чиния или върху гладка повърхност с грапавата страна надолу. Бързо след това ще омекне много и ще изглежда сякаш е залепнал за повърхността - това е нормално, няма нищо притеснително.

В центъра се слага 1 парченце нори с гладката страна надолу, върху него се разпределя 1 слой от ориза, слага се отгоре 1 парче тофу, след това авокадо, морков, краставица, сос и отново парче нори, но с грапавата страна надолу.

Хваща се долната страна на оризовата хартия и стегнато се премята върху продуктите в средата. Завиват се по същия начин двете странични части и накрая последната най-отгоре.

По този начин се процедира с всички продукти.

Готовите суши рулца се поръсват със сусам и се запържват в малко сгорещено олио от двете страни, докато стане леко хрупкаво.

Сервират се суши рулца с тофу и в оризова хартия със соев сос за потапяне.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: