Начин на приготвяне
Рецептата за апетитна агнешка дроб сарма на фурна безспорно се причислява към класическите за българската национална кухня рецепти. А да приготвиш вкусна дроб сарма за Великден е лесно! Просто опитайте тази апетитна агнешка дроб сарма на фурна и ще си оближете пръстите!
Измиваме добре агнешките дреболии от черен дроб, бял дроб и черва. Слагаме голяма тенджера на котлона с вода да заври. Прибавяме вътре дреболиите. Преди да се сварят напълно, към края на варенето изхвърляме водата и ги прехвърляме отново в голяма тенджера с вода, като ги доваряваме.
След като се сварят, ги изцеждаме и слагаме в тава, да поизстинат малко, за да можем после да ги нарежем. От водата, в която са врели втория път дреболиите, отделяме 3 ½ ч.ч. от течността и я прецеждаме. Слагаме я в отделен съд настрани.
Измиваме под течаща вода джоджена и го нарязваме на ситно. Измиваме и лука и чесъна и ги почистваме. Нарязваме на ситно пресния зелен лук, както и двете глави кромид. После нарязваме чесъна на ситно, но само бялата част от него.
Изчистваме ориза и го измиваме добре с вода. Ползваме български бисерен ориз. Слагаме тенджера на котлона с малко олио да загрее и добавяме ситно нарязания лук и ориза, след което разбъркваме добре. Добавяме и чесъна. Готвим, докато оризът да стане стъклен на вид. Разбъркваме отново и добавяме 3 ½ ч.ч. от прецедената течност от дреболиите.
Сварените дреболии нарязваме на дребно и ги прибавяме в тенджерата на котлона. Добавяме джоджена, овкусяваме със сол и черен пипер и разбъркваме добре. Оставяме на тих огън да къкри до полуготовност, след което сваляме от котлона и пресипваме дроб сармата в голяма тава.
Правим заливка за дроб сарма, като в купа разбиваме добре яйцето, киселото мляко и брашното. Заливаме отгоре дроб сармата с нея и печем във фурната на 180 градуса, за около 20 минути до придобиване на златиста коричка. След като е готова, изваждаме, оставяме леко да се охлади, разрязваме и сервираме с чери домати или пролетна салата по избор! Добър апетит!