Начин на приготвяне
Агнешкото шкембе се почиства много добре. Измива се от двете страни.
Слага се в купа с подсолена вода за 1 ч.
След накисването се измива много добре и се слага да ври на среден огън за 2 ч., като периодично се долива топла вода.
Не се захлупва при варенето. След като се свари, се изважда от водата и се оставя да изстине.
Агнешкият бял дроб, черен дроб и сърце се измиват много добре.
Сваряват се за 30 мин, като белият дроб и сърце се варят отделно от черния дроб.
След сваряване се изваждат и се оставят да изстинат. Нарязват се на ситно.
Празът се почиства, измива и нарязва на ситно.
Изсипва се в сгорещено олио да се задуши за 10 мин, след което се прибавят нарязаните дреболии.
Разбърква се постоянно 10 мин, след което се прибавя измитият до бистра вода ориз.
Разбърква се постоянно 10 мин. и се сваля от котлона.
Прибавя се джодженът, черният пипер и сол.
Шкембето се слага в тавата, в която ще се пече.
Напълва се с плънката и се зашива дроб сармата, като се оставя незашит отвор.
Залива се с вода, завива се с фолио и се пече в предварително загрята фурна 60 мин, след което фолиото се премахва.
През незашития отвор се залива плънката с водата около шкембето и шкембето отвън.
Пече се агнешка дроб сарма в шкембе 30 мин на 160 градуса.