Начин на приготвяне
Хайде да ви покажа и веган козуначето или пък панетоне, няма значение как ще го наречем, важното е, че се получи отлично, ароматно и няма как да не е вкусно, като знам какво му сложих.
Все повече хора изключват животински продукти в менюто си, вкъщи също се случи, затова често ви показвам веган рецепти.
Как го направих?
В дълбока купа сипах брашното, захарта, ванилията, кората от лимона и започнах да бъркам, да вкарам въздух в тестото. Прибавих стафидите, предварително накиснати в топла вода за кратко и отцедени. Сложих и маята, отново разбърках. Затоплих млякото, сипах го в сухата смес, добавих сока и олиото и разбърках с лъжица. Покрих сместа с прозрачно фолио и оставих да втаса до удвояване на обема.
С мазни ръце прехвърлих половината смес в тавата, постлана с хартия за печене. Подредих върху нея мармалад, орехови ядки. Но това е по желание. Отгоре разпределям и останалата част от сместа. Върху нея сложих парченца шоколад, локум, още малко орехи и поръсих със захар. Оставих го във фурната на 30 градуса да удвои обема си и изпекох до готовност на умерена фурна 170 градуса. Накрая увеличих градусите, да се получи характерната захарна коричка.
Още е горещ, но ухае чудесно, като го разрежа ще покажа резултата и от вътре.
Хубава Велика събота!