Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Веган козунак

Веган козунак

Рая АндоноваРая Андонова
Мастър Шеф
7985k1k11
Веган козунак
Снимка: Рая Андонова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
70 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
110 мин.
Порции
15
"Решаваме проблема с козунака, ако имате веган у дома - ето ви рецептата"

Необходими Продукти

  • соево мляко - 400 мл
  • кокосово масло - 70 г, разтопено на водна баня
  • олио - 50 мл
  • захар - около 250 - 300 грама
  • мая - за количеството брашно, според указанието на пакетчето
  • ванилия - 1
  • портокалова кора - 1 с.л. настъргана
  • брашно - 700 г за козунак (или колкото поеме за меко еластично тесто)
  • стафиди - за плънката
  • сусам - за поръсване
  • захар - за поръсване (по желание)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се пресява в дълбок съд за месене и се прави кладенче. Млякото се затопля и в едната половина се разтваря маята с 1 с.л. захар и 2 с.л. брашно. Оставя се за 10 минути да бухне.

В другата половина от млякото се разтваря захарта. След като маята е бухнала, се изсипва в кладенчето на брашното и се добавя млякото със захарта. Добавят се стафидите.

Постепенно се добавя от кокосовото масло (накрая трябва да остане мъничко за намазване на козунака преди печене) и олиото, без да се спира месенето. Меси се, докато тестото стане гладко, отделя се от стените на съда и се усеща как в него е влязъл въздух и има балончета.

Когато тестото е готово, се оставя в дълбока купа, наръсва се леко с брашно, покрива се с кърпа и се чака 2 часа, докато втаса добре и удвои обема си. За предпочитане е да е на стайна температура поне около 25 градуса.

Когато тестото е втасало, се разделя на три части. От всяка част се прави на фитил и от трите се сплита плитка.

Аз пекох в кръгла форма и завих плитката на охлюв, а ако се използват по-малки продълговати форми, тестото стига за два козунака.

Козунаците се намазват с останалото кокосово масло и се поръсват със сусама и захарта (по желание). Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна. 10-тина минути по-късно фурната се намаля на 160 градуса и се пече до готовност.

Бележка: Аз моя леко го прегорих, но пак беше много вкусен и нямаше лош вкус заради по-тъмната коричка, нито беше жилав.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Мяу
Мяу
Беше много вкусен! о3о
02.05.2016 14:01