Начин на приготвяне
Брашното се пресява в дълбок съд за месене и се прави кладенче. Млякото се затопля и в едната половина се разтваря маята с 1 с.л. захар и 2 с.л. брашно. Оставя се за 10 минути да бухне.
В другата половина от млякото се разтваря захарта. След като маята е бухнала, се изсипва в кладенчето на брашното и се добавя млякото със захарта. Добавят се стафидите.
Постепенно се добавя от кокосовото масло (накрая трябва да остане мъничко за намазване на козунака преди печене) и олиото, без да се спира месенето. Меси се, докато тестото стане гладко, отделя се от стените на съда и се усеща как в него е влязъл въздух и има балончета.
Когато тестото е готово, се оставя в дълбока купа, наръсва се леко с брашно, покрива се с кърпа и се чака 2 часа, докато втаса добре и удвои обема си. За предпочитане е да е на стайна температура поне около 25 градуса.
Когато тестото е втасало, се разделя на три части. От всяка част се прави на фитил и от трите се сплита плитка.
Аз пекох в кръгла форма и завих плитката на охлюв, а ако се използват по-малки продълговати форми, тестото стига за два козунака.
Козунаците се намазват с останалото кокосово масло и се поръсват със сусама и захарта (по желание). Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна. 10-тина минути по-късно фурната се намаля на 160 градуса и се пече до готовност.
Бележка: Аз моя леко го прегорих, но пак беше много вкусен и нямаше лош вкус заради по-тъмната коричка, нито беше жилав.
Коментари