Начин на приготвяне
Формички - 6 бр. половинки яйца
Сваряваме ориза в оризоварка заедно с 1 ч.л. хималайска сол, 2 щипки черен пипер, 1 ч.л. шарлан и водата. Вече готов го оставяме да изстине. Оризът трябва да е стегнат и с лепкава консистенция.
Плътно запълваме 6 бр. формички - половинки яйца, които са леко навлажнени – с цел по-лесно отлепяне на ориза.
Докато оризовите яйчица се стегнат, приготвяме пълнежа, като в разлат метален малък съд разтапяме на котлона кокосовото масло, малко шарлан и разбъркваме с куркума (тъй като е желателно тя да мине през топлинна обработка). Сваляме от котлона и прибавяме 6 пълни чаени лъжички от сварения ориз и разбъркваме, така че да се оцвети равномерно.
Доовкусяваме с малко подправки на вкус – 1 щипка черен пипер, 3 щипки хималайска сол, 1 щипка червен пипер, 3 щипки кафява кристална захар. От добре разбърканата жълта оризова смес оформяме на 6 топченца за жълтъци.
Вече стегнатите оризови белтъци във формичките издълбаваме леко с лъжичка - в кръгла форма. Отлепяме ги с малко ножче около краищата и с леко потупване старателно ги отделяме от формичките.
Подреждаме ги в чиния - в подходящ цвят, за да изпъкнат белите оризови яйца. Поставяме във вдлъбнатините – куркумените оризови жълтъци. Поръсваме със сусам и украсяваме с пресни листенца джоджен.
Невероятно добра идея за веган оризови яйца с куркума и кокосово масло.
Тези фалшиви пълнени яйца са достоен заместител на яйцата! С интересен вид, чуден аромат и ориенталски вкус!
Чудно Вкусно!