Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Козунак»Козунак без яйца и лактоза

Козунак без яйца и лактоза

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k17k12
Козунак без яйца и лактоза
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 3
07/04/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
8
"Козунак без яйца, който по никакъв начин не отстъпва на нормалния - много е вкусен и е със същият автентичен аромат!"

Необходими Продукти

  • брашно - 400 г
  • бадемово мляко - 260 мл
  • мая - 20 г
  • олио - 35 мл
  • кокосово масло - 35 мл
  • захар - 70 г
  • сол - 1 щипка
  • кора от лимон - от 1 лимон (среден размер)
  • ванилия - 4 г
  • ром - 15 мл
  • Още
  • захар - около 4 с.л.
  • узо - 1 с.л. (или друг алкохол, може и вода)
  • зехтин - за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загрейте бадемовото мляко до 37 °C и разтворете маята в него заедно с лъжичка захар. Оставете за няколко минути да шупне и добавете олиото, ванилията, фино настъргана лимонова кора, брашното, рома и солта.

Омесете меко и гладко тесто като постепенно добавяте и останалата мазнина. Добавяйте още брашно, ако е необходимо, но не трябва да правите тестото твърдо.

Месенето на козунака е по-продължително - минимум 10 минути ръчно или 6-7 минути с кухненски робот. Поради липсата на яйца и масло тук, процеса на месене е изключително важен и не трябва да се съкращава, за да може да се доближи този козунак до истинския.

Оставете го да втаса за 40 минути, след което оформете на две плитки и сложете във форми, покрити с хартия за печене (1 л вместимост всяка една).

Оставете козунаците да втасат отново и да утроят обема си - може да отнеме до 1 час време.

Когато са готови, навлажнете захар със анасонова напитка (узо, мастика или друг алкохол, а може и вода).

Намажете козунаците със зехтин и поръсете със влажната ароматна захар.

Печете на 170 °C до хубав златист загар.

Козунак без яйца, който по никакъв начин не отстъпва на нормалния - много е вкусен и е със същият автентичен аромат! Единствено цветът му е по-бял поради липсата на яйца.

Следващия път бих добавила към този козунак без яйца и лактоза портокалова кора смляна почти на паста и тя ще оцвети тестото.

Весел празник!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: