Начин на приготвяне
Загрейте бадемовото мляко до 37 °C и разтворете маята в него заедно с лъжичка захар. Оставете за няколко минути да шупне и добавете олиото, ванилията, фино настъргана лимонова кора, брашното, рома и солта.
Омесете меко и гладко тесто като постепенно добавяте и останалата мазнина. Добавяйте още брашно, ако е необходимо, но не трябва да правите тестото твърдо.
Месенето на козунака е по-продължително - минимум 10 минути ръчно или 6-7 минути с кухненски робот. Поради липсата на яйца и масло тук, процеса на месене е изключително важен и не трябва да се съкращава, за да може да се доближи този козунак до истинския.
Оставете го да втаса за 40 минути, след което оформете на две плитки и сложете във форми, покрити с хартия за печене (1 л вместимост всяка една).
Оставете козунаците да втасат отново и да утроят обема си - може да отнеме до 1 час време.
Когато са готови, навлажнете захар със анасонова напитка (узо, мастика или друг алкохол, а може и вода).
Намажете козунаците със зехтин и поръсете със влажната ароматна захар.
Печете на 170 °C до хубав златист загар.
Козунак без яйца, който по никакъв начин не отстъпва на нормалния - много е вкусен и е със същият автентичен аромат! Единствено цветът му е по-бял поради липсата на яйца.
Следващия път бих добавила към този козунак без яйца и лактоза портокалова кора смляна почти на паста и тя ще оцвети тестото.
Весел празник!