Начин на приготвяне
Отцежда се киселата зелка.
Отделят се листата до най-малките. Изрязва се началото на дебелата средна жилка на всяко листо.
Малките листа от кочана се подготвят нарязани на дребно. Телешката кайма се смесва с ориза.
В дълбок тиган се приготвя плънка от каймата, лука, чесъна и ориза. Най-напред се запържва лукът, нарязан дребно. Добавя се настърганият морков. Прибавя се сместа от кайма и ориз и се разбърква. Пържи се 10 минути и се прибавят накълцаните скилидки чесън и подправките: червеният пипер, кимионът и джодженът.
Готовата плънка се оставя да почине настрани.
На дъното на гювеча/гърнето се нареждат парчета нарязана сланина. Върху нея се разпределят нарязаните парчета зеле от малките листа.
В средата на всяко подготвено изрязано зелево листо се слага по 1-2 супени лъжици плънка, според големината на листото.
Завиват се сарми, като върху плънката се подгъва първо по-плътната част на листото, след това се загръщат двете странични части една върху друга и накрая се навива към тънката част на листото.
В съда сармите се подреждат върху крайната навита част на листото, за да не се развиват, като на дъното първо се започва нареждането с най-големите сарми.
Налива се зелев сок до най-горния ред сарми и така приготвения гювеч със зелеви сарми се захлупва и се слага в студена фурна.
Настройва се за печене на 190 градуса за 2 часа и половина. Сармите с телешка кайма в гювеч са готови.