Начин на приготвяне
Сармите, ако са пресни, се потапят във вряща вода за 1 минута, за да се попарят. Ако са купешки, имайте в предвид, че може да са много солени.
В тенджера се запържват на ситно нарязаните морков, половин чушка, лук- по избор. След това се прибавя каймата, която също се запържва.
След като всичко се е позапържило (добило тен), слагаме и ориза, долива се вода и слагаме подправките.
Не варим до пълна готовност, а до полуготовност.
Изчакваме да поизстине и пълним лозовите листа, като внимаваме да не ги препълним. Аз лично слагам по една супена лъжица или и половина на всяка от лозовите сарми.
Покриваме дъното с листа на по-голяма тенджера, където нареждаме сармичките. Накрая, отново слагаме 2-3 листенца, за да ги покрием, и затискаме с чиния.
Наливаме вода, която да покрие лозовите сърми с кайма и ориз наполовина, и варим на среден огън около час и половина-два.
Коментари