Пиле ала жулиен

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7418k2k13k5
Пиле ала жулиен
Снимка: Сия Рибагина
1 / 3
01/07/2024
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
55 мин.
Порции
4
"А пиле ала жулиен задължително пригответе и домашен хляб, защото сосчето е идеално за топене и много вкусно."

Необходими Продукти

  • пилешки бутчета - 4 бр.
  • кисели краставички - 10 бр.
  • бекон - 200 г пушен
  • сметана - 800 мл течна 20% масленост
  • бульон - 2 ч.ч. пилешки
  • черен пипер - 1/2 ч.л.
  • сол - 1 ч.л
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • кашкавал - 150 г
  • магданоз - ½ връзка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За пиле ала жулиен почистете пилешкото и разполовете на горни и долни бутчета.

Сложете ги в тава, поръсете с червен пипер и малко сол. Сипете пилешкия бульон, загрейте фурната на 180 градуса и печете бутчетата до златист цвят за около 45 мин. Извадете и оставете да се охладят.

Нарежете краставичките и бекона на жулиени.

Сложете тиган на котлона и загрейте, поставете жулиените бекон в загрят сух тиган и запържете до златисто – кафяв цвят. Мазнина не ви трябва, при нагряване беконът ще пусне мазнина. Преди готовност добавете в тигана и краставичките, разбъркайте, гответе минута, две и махнете от котлона.

Вземете тава, сложете на дъното бекона и краставичките, отгоре подредете печените бутчета.

В купа сипете сметаната, рендосайте половината кашкавал и сипете чаша от отделилия се бульон от печенето на месото. Разбъркайте, подправете с черен пипер и ако е необходимо, посолете на вкус.

Тази смес сипете в тавата върху месото, отгоре завършете, като настържете останалия кашкавал.

Запечете ястието за 20 – 30 мин на 180 градуса до сгъстяване на соса.

Накрая преди поднасяне поръсете със свеж магданоз.

Вкусни моменти: Опитах се да направя нещо подобно на пиле жулиен, но пилешкото оставих с костта и ползвах бутчета. Получи се голяма вкусотия и ми хареса повече от жулиен с пилешко филе.

За тази рецепта препоръчвам домашно пилешко, аз нямах и си купих от пилешките разфасовки от пилета, хранени с царевица – малко по-скъпи са, но сравнително по-качествени. Задължително си пригответе и домашнопечен хляб, защото сосчето е идеално за топене. Да ви е вкусно!

Източник: Блогът на Сия Рибагина

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: