Начин на приготвяне
За пиле ала жулиен почистете пилешкото и разполовете на горни и долни бутчета.
Сложете ги в тава, поръсете с червен пипер и малко сол. Сипете пилешкия бульон, загрейте фурната на 180 градуса и печете бутчетата до златист цвят за около 45 мин. Извадете и оставете да се охладят.
Нарежете краставичките и бекона на жулиени.
Сложете тиган на котлона и загрейте, поставете жулиените бекон в загрят сух тиган и запържете до златисто – кафяв цвят. Мазнина не ви трябва, при нагряване беконът ще пусне мазнина. Преди готовност добавете в тигана и краставичките, разбъркайте, гответе минута, две и махнете от котлона.
Вземете тава, сложете на дъното бекона и краставичките, отгоре подредете печените бутчета.
В купа сипете сметаната, рендосайте половината кашкавал и сипете чаша от отделилия се бульон от печенето на месото. Разбъркайте, подправете с черен пипер и ако е необходимо, посолете на вкус.
Тази смес сипете в тавата върху месото, отгоре завършете, като настържете останалия кашкавал.
Запечете ястието за 20 – 30 мин на 180 градуса до сгъстяване на соса.
Накрая преди поднасяне поръсете със свеж магданоз.
Вкусни моменти: Опитах се да направя нещо подобно на пиле жулиен, но пилешкото оставих с костта и ползвах бутчета. Получи се голяма вкусотия и ми хареса повече от жулиен с пилешко филе.
За тази рецепта препоръчвам домашно пилешко, аз нямах и си купих от пилешките разфасовки от пилета, хранени с царевица – малко по-скъпи са, но сравнително по-качествени. Задължително си пригответе и домашнопечен хляб, защото сосчето е идеално за топене. Да ви е вкусно!
Източник: Блогът на Сия Рибагина
Ако тази рецепта ви харесва, опитайте и рецептата ми за пиле в разкошен сос - любима класика, която ще ви очарова.
Коментари
В случая нямах бекон и запържих морков, нарязан като краставичките и краставичките в малко масълце. Препоръчвам горещо!!