Начин на приготвяне
Гъбите кладница се измиват със студена вода и се нарязват на ленти. Аз ползвам домашно отгледани, затова само ги почиствам с четка, без да ги мия.
Пънчетата са жилави и се премахват.
Лукът се реже на ситно и се запържва в зехтина.
След няколко минути се слагат нарязаните на ленти гъби кладница и се сотират.
Част от кладницата на тиган се заделя за сервирането на гъбената супа по-късно, а в съда се прибавят нарязаният на кубчета картоф, ситно нарязаният чесън, наситнените листа босилек, мащерката и половината от горещата вода. Готви се на умерен котлон около 20 минути.
Подправя се със сол и черен пипер, пасира се, прибавя се останалата гореща вода до желаната гъстота и всичко се готви още няколко минути. Накрая се налива сметаната и се разбърква хубаво супата с кладница.
Кремсупата от кладница и сметана се сервира украсена с част от заделените гъби, поднася се с препечен хляб или поръсена с крутони.
Бон Апети!
Ако ти харесва тази рецепта, опитай и някоя от другите ни рецепти за крем супа от гъби.
Коментари