Начин на приготвяне
В голяма купа смесете брашното, захарта, ваниловата захар и бакпулвера.
Добавете студеното масло и го разтрийте с ръце, докато се получат трохи.
Прибавете жълтъка и 1-2 с.л. заквасена сметана и съберете тесто за пай на топка.
Разпределете 2/3 от тестото във форма с диаметър около 24 см.
Намажете основата с белтъка.
Останалата част (за решетката на пая) увийте във фолио и сложете всичко в хладилника за 1-2 часа.
Обелете прасковите.
Нарежете прасковите и сливите на тънки резени.
Поръсете основата с 1 ч.л. нишесте, подредете прасковите и сливите и поръсете с 1 ч.л. нишесте.
Разточете малката част от тестото, нарежете я на лентички и ги наредете отгоре като за сладък пай.
Печете кростатата в предварително загрята фурна на 180°С за около 40 минути.
Кростатата с летни плодове е много вкусна и ароматна.
В сезона на прасковите, опитайте задължително нашите пайове с праскови или други десерти с праскови.