Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пай»Кростата с летни плодове

Кростата с летни плодове

JuliyaJuliya
Помощник Готвач
5217k2k1
Кростата с летни плодове
Снимка: Juliya
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"Кростатата с летни плодове е много вкусна и ароматна. Насладете се!"

Необходими Продукти

  • брашно - 300 г
  • захар - 80 г
  • ванилова захар - 1 ч.л.
  • бакпулвер - 1/2 ч.л.
  • сол - 1 щипка
  • краве масло - 130 г
  • жълтъци - 1 бр.
  • белтъци - 1 бр.
  • заквасена сметана - 1 - 2 с.л.
  • праскови - 3 бр.
  • сини сливи - 5 бр.
  • нишесте - 2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В голяма купа смесете брашното, захарта, ваниловата захар и бакпулвера.

Добавете студеното масло и го разтрийте с ръце, докато се получат трохи.

Прибавете жълтъка и 1-2 с.л. заквасена сметана и съберете тесто за пай на топка.

Разпределете 2/3 от тестото във форма с диаметър около 24 см.

Намажете основата с белтъка.

Останалата част (за решетката на пая) увийте във фолио и сложете всичко в хладилника за 1-2 часа.

Обелете прасковите.

Нарежете прасковите и сливите на тънки резени.

Поръсете основата с 1 ч.л. нишесте, подредете прасковите и сливите и поръсете с 1 ч.л. нишесте.

Разточете малката част от тестото, нарежете я на лентички и ги наредете отгоре като за сладък пай.

Печете кростатата в предварително загрята фурна на 180°С за около 40 минути.

Кростатата с летни плодове е много вкусна и ароматна.

В сезона на прасковите, опитайте задължително нашите пайове с праскови или други десерти с праскови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: