Начин на приготвяне
Загрейте фурната, измийте пилето и го подсушете. Подпъхнете крилцата, за да не загорят по време на печенето и завържете краката един за друг.
Сложете пилето в подмазнена тава в гърдите нагоре. Намажете го със смес от половината мазнина с чесъна. Сложете да се пече за около 1 час, без да покривате.
През това време загрейте останалата мазнина в по-голям тиган. Запържете скълцания лук, като разбърквате, докато омекне и добавете целината. Гответе още 5 минути. Долейте бульона, наситнените при нужда домати от консерва заедно със соса им. Сипете орзото, дафиновите листа и лимоновата кора. Доведете до кипване и оставете да къкри за 10 минути, като разбърквате от време на време, докато се сготви.
Разпределете доматеното орзо около пилето в тавата. Печете още 30 минути - до готовност. Разбъркайте свежия магданоз, риган и маслини в пастата накрая.