Печено пиле с орзо

IlariaIlaria
Мастър Шеф
2k3k31
Печено пиле с орзо2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
100 мин.
Общо
130 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • пиле - 1 бр. (1.5 кг)
  • чесън - 2 скилидки, счукани
  • зехтин - 2 с.л.
  • лук - 1 глава (150 г) скълцан
  • целина - 500 г нарязана
  • бульон - 500 мл (2 ч.ч.) пилешки
  • домати - 800 г консерва
  • орзо - 1 ч.ч. (220 г)
  • дафинов лист - 2 бр.
  • лимонова кора - 2 с.л. настъргана
  • магданоз - 1 с.л. скълцан
  • риган - 1 с.л. пресен, скълцан
  • маслини - 2/3 ч.ч. (80 г) нарязани
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загрейте фурната, измийте пилето и го подсушете. Подпъхнете крилцата, за да не загорят по време на печенето и завържете краката един за друг.

Сложете пилето в подмазнена тава в гърдите нагоре. Намажете го със смес от половината мазнина с чесъна. Сложете да се пече за около 1 час, без да покривате.

През това време загрейте останалата мазнина в по-голям тиган. Запържете скълцания лук, като разбърквате, докато омекне и добавете целината. Гответе още 5 минути. Долейте бульона, наситнените при нужда домати от консерва заедно със соса им. Сипете орзото, дафиновите листа и лимоновата кора. Доведете до кипване и оставете да къкри за 10 минути, като разбърквате от време на време, докато се сготви.

Разпределете доматеното орзо около пилето в тавата. Печете още 30 минути - до готовност. Разбъркайте свежия магданоз, риган и маслини в пастата накрая.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
52
42
31
20
10
Дай твоята оценка: