Начин на приготвяне
Представям ви най- обикновената и вкусна селска яхнийка от моето детство. Ще призная, че като малка и се мръщех понякога, но сега това е моята любима манджичка. Споделям я с вас.
В голяма тенджера, загрейте половината от олиото с маслото на умерен до силен огън. Сложете пилешките бутчета да се запечатат от двете страни до получаване на загар, след това ги извадете и оставете настрана- по-късно ще ги сложим да се варят.
В същата мазнина сложете останалото олио (може и малко повече) и добавете петте големи глави лук, нарязани на тънки ивици. Количеството е много, но след като омекне, ще спадне. Посолете леко и бъркайте от време на време, докато лукът започне да омеква.
Намалете огъня и гответе бавно около час. Целта е лукът да стане с леко карамелен цвят и да се топи буквално. Също така трябва почти да е останал на мазнина, да няма течност от отделилите се сокове на зеленчука. Ако е нужно, увеличете малко огъня.
Направете дупка в средата, като избутате лука в краищата на съда и сложете червения пипер да се запържи за секунди при непрестанно бъркане.
Веднага сипете и доматите, предварително настъргани. Може да ползвате и готови пържени домати - сос.
Разбъркайте и след няколко минути добавете бутчетата, още малко сол, черен пипер и налейте вода да покрива продуктите.
Варете до пълна готовност на месото (пробвайте с вилица или следете кога ще започне да се отделя от кокала). Доливайте по малко вода ако и когато е нужно.
За сгъстяване на яхнията с пиле, разбийте брашното във малко вода и го сипете в тенджерата. Разбъркайте и оставете още няколко минути на котлона да поври. Тази стъпка е по желание. Аз понякога сгъстявам с брашно, понякога не.
Изключете огъня и оставете тенджерата със селска лучена яхния с пиле на котлона около 30 минути.
Сервирайте селска лучена яхния с пиле с пресен магданоз и люти чушки по желание.
* Аз добавям две чушлета сух кайенски пипер, докато манджата с пиленце се вари, но това също е по желание.
Добър апетит!
Вижте още от вкусните гозби на баба и как се прави най-вкусната картофена яхния или опитай класическата френска лучена супа.
Коментари