Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Рибник»Рибно ястие за Благовещение

Рибно ястие за Благовещение

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k7
Рибно ястие за Благовещение
Снимка: Зори
1 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
6
"Рибно ястие за Благовещение - толкова вкусно изглежда, че не ни се чака празника"

Необходими Продукти

  • пъстърва - 2 бр. (около 350 - 400 г всяка)
  • лимони - 1/2 бр.
  • лук - 2 глави
  • чесън - 2 скилидки
  • моркови - 2 бр.
  • чушки - 2 бр. червени
  • ориз - 1 ч.ч.
  • домати - 3 - 4 бр.
  • зеленчуков бульон - 1, 5 ч.ч.
  • олио - 6 с.л.
  • копър - 1 с.л., сух
  • магданоз - няколко свежи клонки
  • черен пипер
  • сол
  • кимион - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пъстървите се почистват от вътрешностите и люспите и се измиват със студена вода. Нарязват се на шайби и се поръсват обилно със сол, черен пипер, кимион, сока от половин лимон и се оставят да престоят около 30 минути.

През това време лукът и чесънът се почистват и нарязват на дребно, чушките, морковите и доматите се нарязват на ситно, оризът се почиства, измива и накисва във студена вода за 20 минути.

В тиган със загрятото олио се запържва лукът със щипка сол и едната скилидка чесън, постепенно се добавят морковите и чушките. Бърка се, докато зеленчуците поомекнат. Добавя се изцеденият от водата накиснат ориз. Бърка се, докато не стане прозрачен.

Изсипват се и доматите и 1.5 ч.ч. горещ зеленчуков бульон. Разбърква се, добавя се останалият чесън и се изчаква оризът да набъбне. След това цялата смес се подправя със сол, черен пипер, връхчета сушен копър на вкус и се изсипва в намазана с олио тавичка.

Най-отгоре се нареждат парчетата пъстърва и се поръсва по желание със щипка - две едро счукан лют червен пипер.

Поръсва се с тънка струйка олио и се пече апетитният рибник в средната част на предварително загрята фурна на 160 - 180 °C около 25 минути.

След като ястието е готово, се покрива с лист алуминиево фолио и се оставя да си почине за 15 - 20 минути, така оризът ще остане сочен.

Готовото рибно ястие за Благовещение се поднася поръсено със ситно скълцан пресен магданоз.

Добър апетит!

Вижте още вкусни предложения за пъстърва на фурна и сготвена риба с ориз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: