Начин на приготвяне
Затоплете водата и разтворете в нея маята и захарта. Покрийте съда и оставете 10 минути да престои.
Пресейте брашното и добавете към него солта. Разбъркайте и оформете кладенче. Сипете в него шупналата мая, олиото и оцета и замесете меко, нелепнещо тесто. Поставете тестото в купа и го покрийте с фолио или кърпа.
След около 30 минути извадете тестото и го разделете на три равни части. Към едната прибавете червения пипер, към втората част чубрицата, а към третата - куркумата. Омесете отделните части, колкото да се разнесат подправките.
След това всяка част разточете на правоъгълник и намажете с малко олио. Наредете ги една върху друга и навийте на руло. Притиснете краищата, за да не се отваря рулото, и нарежете на девет равни части.
Наредете отрязъците в тава 26 см и оставете празничната питка отново да втаса за поне 20 минути.
Загрейте фурната на 190 °С, намажете питката с олио или малко топла вода и поръсете със семена по избор.
Печете постната питка за Благовещение около 30 минути - до златисто.
Благовещение или Благовец - празник на надеждата и вярата в доброто!
Нека има благи вести, здраве и добри дела. Вижте също каква трябва да е трапезата на Благовещение.