Начин на приготвяне
Чушки бюрек е любимо ястие на много хора през лятото, и не само през лятото, ако съм изпекла и замразила няколко чушки, може и през зимните месеци да ги приготвя за вечеря.
Рецептата за чушки бюрек по идея на Йоли е лесна. Този път ги направих по идея на Йоли, като първо леко обърнах на тиган яйцата, но толкова леко, колкото да не са така течни, белтъците леко да се коагулират, но жълтъците да останат течни. Тази идея на Йоли е добра, така плънката няма да изтече от чушките, а и двойната панировка допълнително ги подсигурява, но всичко е въпрос на избор.
Единствената разлика е тази, че ползвам рикота и малко бяло краве сирене, така на мен повече ми харесват, пълнежа става кремообразен и е много приятен.
Обелените чушки се поставят върху голяма дървена дъска върху домакинска хартия и се покриват с няколко пласта, 2 -3, с хартия, потупват се, за да се подсушат добре.
Яйцата се разбиват с вилица и се изсипват в тиган с 1 с.л . олио. Разбъркват се на слаб котлон, докато белтъците започнат да стягат, но жълтъците трябва да са течни.
Не трябва да стават като бъркани яйца! Свалят се от котлона и се охлаждат за кратко.
Към яйцата се прибавя рикотата и намачканото сирене, смлян черен пипер, наситнените магданоз и копър. Разбърква се добре. Ако е необходимо, се прибавя малко сол на вкус.
Взима се една чушка и се разрязва по дължина от едната страна, поставя се плънка, около 2 пълни ч. л., разпределя се и се прихлупва, да й се придаде отново същата форма.
Чушката се овалва в брашно, следват яйцата и следва галетата.
Подреждат се в плоска чиния и се оставят за около 10 минути да засъхне панировката.
В тиган се загрява олиото на средна температура, от 9 - та степен на 6 - 7 ма степен.
Преди да се изпържат перфектните чушки бюрек, отново се потопяват в яйцата. Пържи се до златисто.
По желание може да се добави и млечен сос при сервиране.
*В плънката не съм добавяла чесън, не е мой вкус, само в млечния сос мога да добавя.
Вижте още защо са полезни червените чушки, както и най-вкусните плънки за пълнени чушки.