Начин на приготвяне
В тенджера кипваме 1 литър вода с 1 ч.л. сол. Намаляме котлона и започваме бавно да сипваме брашното за качамака, като бъркаме непрекъснато, за да не стане на бучки.
След като се сгъсти, добавяме маслото и бъркаме, докато се разтопи и сместа стане хомогенна.
Оставяме качамака настрана.
В тиган загряваме малко олио на умерен огън.
Нарязваме лука на ситно и го запържваме, докато стане златист.
Добавяме каймата и разбъркваме добре, за да се раздроби на малки парченца. Подправяме със сол, черен пипер и червен пипер на вкус.
Пържим, докато каймата стане добре запържена и се образува леко хрупкава коричка. Разпределяме още топлия качамак в чиния. Отгоре нареждаме каймата, като я разпределяме равномерно.
Вижте и рецепти за полента и мамалига - също варианти на качамака.