Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Погача с три вида плънка

Погача с три вида плънка

Погача с три вида плънка
Снимка: Шеф Желязков - Жечо Танев
1 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
180 мин.
Порции
16
"Погача с три вида плънка - ефектна и изключително богата на вкусове. Истинско бижу на трапезата!"

Необходими Продукти

  • пшенично брашно - 1.4 кг
  • жива мая - 1 кубче (42 г)
  • захар - 1 с.л. за активиране на маята
  • захар - 5 с.л. за тестото
  • яйца - 3 бр.
  • белтъци - 2 бр.
  • жълтъци - 2 бр. за намазване
  • прясно мляко - 2 с.л. за намазване
  • прясно мляко - 750 мл топло
  • краве масло - 50 г в тестото и 100 г за платките и готовата погача
  • оцет - 1 и ½ с.л.
  • олио - 2 с.л.
  • алкохол - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • За плънката
  • стафиди - 3 с.л.
  • локум - 1/2 кутия
  • шоколадов кувертюр - 50 г черен
  • За поръска
  • маково семе - 3 с.л.
  • За захарната вода
  • вода - 50 мл хладка
  • захар - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

С изброените по-горе продукти, без тези за плънката, си замесвате тесто, което да не лепне.

Като първо си в купичка с 50 мл прясно мляко, маята, 1 с.л. захар и 1 с.л. брашно и на топло си шупвате маята.

В друг дълбок съд пресявате 2 пъти брашното за да се аерира по - добре. Като в средата правите кладенче и сипвате вече шупналата мая, солта, яйцата, прясното мляко, и останалите продукти без маслото.

С помощта на дървена бъркалка започвате да замесвате тестото, като, когато стане достатъчно гъсто, така че да Ви е трудно с бъркалката, на помощ се включват ръцете.

Дори в един момент ви съветвам от съда, в който месите, да прехвърлите тестото на кухненския плот, който предварително леко сте посипали с брашно, за да си доизмесите тестото много по-лесно.

След което отново го прехвърляте в съда, в който сте го месили, покривате го с кърпа или месал и го оставяте да удвои обема си.

След което следва и второто месене, където постепенно си добавяте и количеството на кравето масло.

След усвояване на маслото, отново оставяте тестото на топло да втаса. И чак тогава преминавате към оформяме на самата погача.

Самото оформяне е добре да направите в тава с диаметър ф36 см, която предварително сте застлали с хартия за печене, където отново я оставяте да удвои обема си.

Относно моето оформяме, ще споделя с вас как се случва, но ще кажа, че оформянето е по ваше желание.

Вече втасалото втори път тесто деля на топки с различен грамаж, като шест от тях са с грамаж около 250 грама. Една с грамаж 150 и за останалите си теглите тестото и делите на 200 грама.

Топките от по 250 грама точите на не много голям кръг, като всеки кръг режете през средата и до половината, слагате от плънката и започвате да навивате, за да се получи фуния.

Така готовите тестени фунийки редите равномерно в тавата, като между тях оставяте по малко място. Топката от 150 грама, разстилате леко с ръце поставяте плънка и в нея и отново оформяте на топка, която обгръщате с мрежа от тесто, която се прави от същото тесто, но със специален валяк за тази цел.

За листенцата и плитките си разточвате останалите топки тесто на кръг с приблизителен диаметър 20 см.

Кръговете мажете с малко разтопено масло и поставяте един върху друг по три. След което с остър нож или резец за пица ги режете на триъгълници, така както се реже пица, в случая на осем триъгълникът.

След което, всеки триъгълник за плитките се реже на три от широката част към върха. И тези ивици се сплитат на плитка. А за листенцата на триъгълниците се прави разрез през средата на триъгълника и върха му се промушва през този разрез и се обръща обратно. Така готовите плитки и листенца поставяте между фунийките с плънка, като от вътрешната част на тавата поставяте широкият край, а върха е от към външната част като върха подпъхвате леко на долу.

Вече втасалата питка мажете с разбитите жълтъци с прясното мляко, поръсвате със семената и печете в предварително загрята фурна на няколко етапа.

От начало на долен нагревател на 250 градуса по Целзий за 10 минути. След което намалявате градусите на 220 градусите, включвате и горния нагревател и печете до леко зачервяване, след което намалявате градусите още веднъж този път на 190, при необходимост покривате с фолио и печете до готовност.

Като 10-тина минути преди да я извадите окончателно, я пръскате със захарна вода за гланц. Аз, след като я извадя, я мажа с краве масло и я покривам с месал леко да поомекне. След което я вадя от тавата, махам хартията и я оставям на решетка да изстине преди опаковането и.

Погача с три вида плънка - ефектна и изключително богата на вкусове. Истинско бижу на трапезата! Ако обичате сладки питки, сладки хлябове и питки с шоколад, ще оцените подобаващо и тази погача с локум.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: