Начин на приготвяне
Започваме, като слагаме тенджера с вода на котлона да ври, за да си сварим броколите и през това време, ще си направим соса.
Изстискваме лимоновия сок и го изсипваме в блендера, след това добавяме и същото количество зехтин.
Пропорцията за соса е 1 към 1 зехтин и лимон. Добавяме малко сол и блендиране на висока скорост за 2-3 мин. И сосът ни е готов.
Сега вземаме сьомгата и я посоляваме добре, вземаме един тиган и го слагаме да загрее добре, добавяме малко зехтин и слагаме сьомгата вътре.
Ако я обичате по-добре изпечена, печете сьомгата на тиган по 4-5 мин. от страна на средна температура, а ако я обичате по-сурова - по 2-3 мин на страна.
След като сьомгата е готова, нарязваме броколите на цветчета и ги пускаме във врящата вода за 3-4 мин, изкарваме ги в тиган, слагаме маслото вътре и ги посоляваме добре.
Готвим, докато се изпари водата и и ги вадим.
Сега вземаме една чиния и поставяме сьомгата и броколите вътре, поливаме сьомгата със соса, като преди това го разбъркваме.
Декорираме с лимон и розмарин.
Ако искате, може да си направите и рибен чипс от кожата на сьомгата за декорация, като отрежете едно квадратче от нея и я запържите в добре загрят тиган с мазнина, първо от страната, на която е било филето от сьомга и след това от страната на люспите за по 1-2 мин на висока температура.
След това я срежете по-диагонал на два триъгълника и декорирайте с нея сьомгата с боколи и лесен сос.
Да ви е сладко :)
Ако пък ви е останало нещо от рибата, може да си приготвите спагети със сьомга и супа от сьомга.