Фина печена лютеница

редакция:
Невена Блажева ИвановаНевена Блажева Иванова
Помощник Готвач
2092k7521
Фина печена лютеница
Снимка: Невена Блажева Иванова
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Общо
10 мин.
Порции
4
"Фина печена лютеница си търси 30 бели у пухкави хляба, за да бъде изядена"

Необходими Продукти

  • червени чушки - 3 кг
  • домати - 2 кг
  • патладжани - 1 кг
  • моркови - 600 г
  • лук - 5 глави
  • чесън - 1 глава
  • червено вино - 1 ч.ч.
  • сол - 3 с.л.
  • захар - 1 ч.ч.
  • оцет - 150 мл
  • олио - 1 ч.ч.
  • люти чушлета - 5 бр.
  • черен пипер
  • кимион
  • магданоз
  • пушен червен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелете патладжана и нарежете на едри кубчетата. Посолете и оставете да се отцеди, докато приготвяте останалите продукти.

Доматите също нарежете на едри парчета, посолете и оставете върху наклонена повърхност, да се отдели излишното количество вода. Морковите почистете с белачка, чушките почистете от дръжките и семките и също нарежете на парчета.

В голяма дълбока тава слагаме всички зеленчуци. Поръсваме със солта и захарта, поливаме с олиото и виното.

Объркваме всички зеленчуци и слагаме на максимална температура във фурната да се пече, покрита с алуминиево фолио, но не уплътнено, за да се изпарява.

Пече се около 3 часа в зависимост от водното съдържание на зеленчуците.

В края се добавя черният пипер, кимионът и пушеният червен пипер.

Извадете изпечената смес, изчакайте леко да се охлади и пасирайте лютеничката с пасатор, до получаване на гладка смес .

Готовата пасирана смес напълнете в чисти и сухи бурканчета, затворете и стерилизирайте за 15 минути.

Извадете и обърнете бурканчетата с фина печена лютеница с капачката надолу за 10 минути.

Вижте също точните подправки за лютеница, както и в какво се вари лютеница най-добре.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: