Начин на приготвяне
За мерките ползвам чаша с вместимост 250 мл. От една доза излизат 30 домашни кексчета.
Първо си намажете тавите с краве масло и ги приберете в хладилника, докато си правите сместа.
Моите тави са с форми на мидички, но може да използвате и обикновени.
Яйцата и захарта се разбиват много хубаво. Сместа за мъфинчета трябва да стане пухкава и светла. След това се прибавят олиото, водата и отново се разбива. Накрая се пресява брашното и се добавя бакпулверът. Пак се разбива. Сместа се дели на две части. Аз оставям бялата да е по-малка, нея слагам по средата.
В другата част се слага какаото и се разбива. Първо, се изсипва от кафявата част, по средата бялата и отгоре пак кафява. Накрая бъркам с дървено шишче, но може да пропуснете тази част.
Кексчетата пека в предварително загрята фурна с вентилатор на 180 °C за 20 минути. Слагам две тави наведнъж. Една тава е за 12 кексчета.
Затова последните 6 изпекох във фрайъра. Имам си малка тавичка за него. Във фрайъра ги пека на програма bake-175 °C за 20 минути. Не е нужно да се обръщат, изпичат се супер.
Споделено от: Вкусни рецепти с Валерия
Вижте още правилата при правене на малките кексчета. Ако сте новак в кухнята, тук сме събрали правилата за направа мъфини.