Домашни кексчета

ВалерияВалерия
Мастър Шеф
2474k6431
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
25 мин.
Порции
30
"Цели 30 броя разкошни малки кексчета - хапки щастие за малки и големи"

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр. /L размер/
  • захар - 2 ч.ч.
  • вода - 1 ч.ч. /на стайна температура/
  • олио - 1/2 ч.ч.ч.
  • ванилия - 1 ч.л. /течна/
  • брашно - 3 ч.ч.
  • бакпулвер - 1 пакетче /10 г/
  • какао - 2 с.л. или на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За мерките ползвам чаша с вместимост 250 мл. От една доза излизат 30 домашни кексчета.

Първо си намажете тавите с краве масло и ги приберете в хладилника, докато си правите сместа.

Моите тави са с форми на мидички, но може да използвате и обикновени.

Яйцата и захарта се разбиват много хубаво. Сместа за мъфинчета трябва да стане пухкава и светла. След това се прибавят олиото, водата и отново се разбива. Накрая се пресява брашното и се добавя бакпулверът. Пак се разбива. Сместа се дели на две части. Аз оставям бялата да е по-малка, нея слагам по средата.

В другата част се слага какаото и се разбива. Първо, се изсипва от кафявата част, по средата бялата и отгоре пак кафява. Накрая бъркам с дървено шишче, но може да пропуснете тази част.

Кексчетата пека в предварително загрята фурна с вентилатор на 180 °C за 20 минути. Слагам две тави наведнъж. Една тава е за 12 кексчета.

Затова последните 6 изпекох във фрайъра. Имам си малка тавичка за него. Във фрайъра ги пека на програма bake-175 °C за 20 минути. Не е нужно да се обръщат, изпичат се супер.

Споделено от: Вкусни рецепти с Валерия

Вижте още правилата при правене на малките кексчета. Ако сте новак в кухнята, тук сме събрали правилата за направа мъфини.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: