Начин на приготвяне
Доматите се измиват, обелват и нарязват на ситно.
Слагат се в дълбока тенджера и се варят 10 мин след завиране.
Червените чушки се изпичат, обелват и почистват от дръжките и семките.
Смилат се в месомелачка и се изсипват при доматите.
Разбърква се много добре.
Прибавя се зехтинът, оцетът, кимионът и солта.
Вари се на слаб огън 90 мин при периодично разбъркване.
Чорбаджийските чушки се измиват и нарязват на средни парчета.
Прибавят се към сместа след доматите с чушките са варени 90 минути.
Вари се още 15 мин.
Магданозът се почиства, измива и нарязва на ситно.
Прибавя се към апетитката, разбърква се много добре и се сваля от котлона.
Сипва се в буркани и се вари 15 мин след завиране, след което се изваждат и бурканите с домати и се обръщат върху капаците, докато изстинат.
Имате уникално вкусна зимнина - апетитка със зехтин без захар, която можете да хапвате за мезе или да приготвяте цяла зима вкусни гозби.
Вижте още кой оцет се използва за зимнина, както и как се прави зимнина със сиврия.